Hlavní navigace

Díky velké vodě má Western Digital za kvartál větší zisk než dříve za celý rok

26. 7. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Co se týče nadsazených cen pevných disků, nemají si Western Digital se Seagatem co vyčítat. Doposud jsme však byli toho mínění, že zatímco Seagate thajskými povodněmi zas tolik neutrpěl, Western Digital má přece jen na určitou náplast nárok. Až však spatříte hospodářské výsledky, uznáte, že se firma na povodních napakovala úplně stejně jako kritizovaný Seagate.

Tiskovou zprávu, ohlašující rekordní účetní rok, lze těžko zhodnotit jinak, než že potopa byla pro firmu pravým a nefalšovaným darem z nebes. Western Digital se nedrží kalendářního roku, jeho účetní rok začíná červencem a končí červnem (právě uplynulý kvartál byl pro něj tedy čtvrtým čtvrtletím). I díky tomuto uspořádání dopad záplav dobře vyniká, uplynulý fiskální rok totiž zahrnuje jak záplavy, tak období cenového běsnění až prakticky podnes.

Obrat za těchto dvanáct měsíců se vyšplhal na 12,5 miliardy USD. Přitom čistý zisk z této sumy představuje 1,6 miliardy USD (6,58 USD na akcii). Pro srovnání čísla z předchozího (nevyplaveného) účetního roku: 9,5 miliardy obrat, čistý zisk 726 milionů USD (3,09 USD na akcii). Jak neopomenul vypíchnout šéf společnosti John Coyne, znamená to nárůst obratu o 31 %, přičemž zisk stoupl více než dvojnásobně.

Pevný disk Western Digital

O žních, které výrobci pevných disků v současnosti mají, si uděláte ještě lepší obrázek při pohledu na čísla za poslední čtvrtletí. Tržby během něj dosáhly 4,8 miliardy USD (což odpovídá polovině obratu za celý fiskální rok 2011). Z toho měl Western Digital čistý zisk 745 milionů USD, čili více než za kompletní účetní rok 2011! O rok dříve si za toto období firma přišla jen na 2,4 miliardy USD tržeb (tedy poloviční číslo) a čistý zisk měla jen 158 milionů (méně než čtvrtina oproti současnosti).

Velký podíl tohoto čtvrtletí na skvělých ročních výsledcích je evidentní. Vysoké ceny hravě přebily jak záplavy, tak náklady na akvizici diskové divize Hitachi. Hospodářské výsledky tohoto přírůstku jsou již ve výsledcích za účetní rok zahrnuty. Zřejmě i díky této akvizici si Western Digital opět vymohl pozici jedničky na trhu, když poslal na trh 71 milionů pevných disků. Seagate, podpořený pro změnu nákupem diskové divize Samsungu, dodal za uplynulé čtvrtletí 66 milionu disků (tedy o 5 milionů méně).

 

Co se týče Hitachi, Western Digital údajně nehodlá obnovit všechny poškozené provozy, které má nyní pod kontrolou. Důvodem má být makroekonomická situace, kvůli níž nebude plná produkce třeba. Zlé jazyky si ovšem snadno dosadí, že při současných vysokých cenách nemá smysl tlačit na produkci, neboť zvýšená nabídka by ceny jen kazila. Firma takto ušetří zhruba 250 milionů USD z fondu, který na obnovu určila. Mimochodem, výše jeho prostředků činila 650 milionů (z čehož bylo 400 milionů utraceno). Jak tedy vidíte, na celý rekonstrukční fond hravě vydělalo jedno hamižné čtvrtletí. Jinými slovy, zatímco Thajsko si vytrpělo svoje, o výrobcích pevných disků to vůbec neplatí…

Zdroj: Western Digital, X-bit labs

Byl pro vás článek přínosný?