Hlavní navigace

Dirk Meyer odstupuje z vedení AMD

11. 1. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jsou tomu necelé dva roky, co Dirk Meyer nahradil na pozici generálního ředitele AMD Hectora Ruize. Ačkoliv Ruizův odchod byl oficiálně vysvětlován tak, že bývalý ředitel se musí soustředit na dokončení restrukturalizace firmy, jejímž cílovým stavem byl vznik Globalfoundries, mnoho fanoušků jej vinilo, že AMD přivedl na kraj propasti. Naštěstí od nástupu Dirka Meyera udělala společnost velký krok kupředu. A to bude asi jeden z důvodů, proč Dirk Meyer včera rezignoval na pozici CEO.

Co vedlo k rezignaci?

Za Meyerovou rezignací se neskrývá žádný skandál. Správní rada společnosti se jednoduše usnesla, že AMD pod jeho vedením naplno neyužívá svůj potenciál. Bruce Claflin, předseda správní rady, připomíná Meyerovy úspěchy:

„Dirk se stal CEO v těžkých časech. Úspěšně AMD stabilizoval a dokončil některé strategické projekty, například vznik Globalfoundries, urovnání soudních sporů s Intelem a dodání Fusion APU na trh. Rada se nicméně domnívá, že máme příležitost vytvářet větší přidanou hodnotu pro akcionáře. Bude nutné, aby společnost dosáhla většího růstu, stala se leaderem trhu a vytvářela lepší finanční výsledky. Věříme, že změna vedení v tento okamžik zlepší schopnost společnosti dosáhnout těchto cílů.“

Všechno však není tak růžové. Hector Ruiz a Dirk Meyer například vůbec neodhadli vzestup netbooků v roce 2008; Meyer tehdy tvrdil, že netbooky jsou jenom módní vlna, která záhy opadne. V momentě, kdy přicházejí na trh procesory architektury Bobcat navržené primárně pro lehčí notebooky, to už částečně může být pravda. Nedávno Meyer tvrdil akcionářům, že trh tabletů je pouze záležitost Apple. Když akcionáři na letošním CES viděli desítky tabletů, pro něž AMD nemá co nabídnout, pohár jejich trpělivosti zřejmě přetekl. (Když viděli vystoupení Jen-Hsuna Huanga, který pohřbil klasické PC, prohlásil, že světu budou vládnout chytré telefony s ARM procesorem, a prozradil záměr Microsoftu podporovat ARM ve Windows 8, ty slabší z nich už možná museli křísit.)

Abychom ale byli spravedliví, výhybky, přes které vlak jménem AMD najel na svou stávající (šturcovou?) kolej, byly přehozeny ještě za vlády Hectora Ruize, byť už tehdy měl Dirk Meyer ve společnosti velký vliv. Konkrétně hovořím o zahájení vývoje Bobcatu až na přelomu let 2006 a 2007, ukončení vývoje procesorů na bázi ARM, a odprodej divize ATI Imageon firmě Qualcomm počátkem roku 2008.

Kdo bude novým ředitelem?

Dirka Meyera ve funkci CEO dočasně jej zastoupí Thomas Seifert, který do AMD přišel v roce 2009 po
působení v Infineonu a Qimondě a zastává pozici finančního ředitele
(CFO). Správní rada ale ustanovila komisi, kterou povede Bruce Claflin, a která má za úkol najít nového, tentokrát už permanentního ředitele.

Kdo by to měl být? V první řadě určitě nějaký lepší vizionář, než byli Ruiz a Meyer. Ve druhé řadě někdo, kdo dokáže na společnost upoutat pozornost. Jak vysvětluje Coololooser, samozvaný analytik z našeho fóra:

„Ruiz AMD technologicky zruinoval. Meyer byl hlavně inženýr a udělal to, co se od něj asi očekávalo, dal do pohybu v AMD řadu projektů (Bulldozer, Fusion, modulární K10.5 a nejspíš řada dalších, které se jako produkt plánují v příštích 5+ letech), které firma potřebuje k přežití. Teď je na čase to prodat, jenže Meyer nepůsobí jako moc dobrý obchodník. Dle mého názoru logicky přišel čas, aby byl nahrazen obchodníkem.“

Za pochopitelný krok považuje výměnu ředitelů i Jon Peddie z Jon Peddie Research a souhlasí i Nathan Brookwood, analytik firmy Insight 64:

„Manažeři s inženýrskou nebo finanční kariérou bývají schopní, ale nudní CEO; naopak ti, kteří se k funkci dostanou z prodeje nebo marketingu, se ukazují být lepšími reprezentanty společnosti. Za dob Jerryho Sanderse AMD vypadalo větší, než jeho prodeje a technologie opodstatňovaly. Za poslední desetiletí AMD vyrostlo v technologické zdatnosti, ale málokdo (kromě geeků) si toho všimnul. Teď, když AMD vyřešilo problémy, které jej v minulosti sužovaly, hledá správní rada někoho, kdo přitáhne pozornost těch zbylých 98 % populace, která nežije technologiemi 24/7.“

Zbývá tedy jen jediná otázka, na níž jsme odpověď v prohlášeních AMD nenašli: jak bude dále pokračovat kariéra Dirka Meyera? Meyer pracoval v AMD patnáct let, začínal na inženýrské pozici a byl vedoucím vývoje procesorů Athlon (K7). Bude ve společnosti nadále působit na nižší pozici, kde bude dělat to, co umí nejlépe, nebo po ponižujícím odchodu z čela najde útočiště jinde?

Zdroj: AMD PR blog, X-bit labs 1 | 2

Byl pro vás článek přínosný?