Hlavní navigace

BBC a Discovery spustí globální streamovací službu zaměřenou na dokumenty

Sdílet


Britská BBC a americká televizní společnost Discovery podepsaly novou dohodu, která vyústí ve spuštění nové VOD služby zaměřené na dokumenty. Discovery nakoupilo od BBC práva za 300 milionů liber a za to na 10 let získá přístup k bohatému archivu dokumentárních pořadů jako Život, Zázračná planeta, Modrá planeta nebo Putování s dinosaury.

Do konce roku 2019 pak Discovery spustí streamovací službu s vlastní i licencovanou tvorbou, která bude dostupná v celém světě s výjimkou Británie, Irska a Číny. Podle BBC by cena měsíčního předplatného neměla být vyšší než pět dolarů (115 Kč).

V tuto chvíli nevíme, jestli nová služba bude ihned spuštěna v celém světě, ani jak to bude s lokalizací. Největší dokumentární série obou společností ale byly v Česku vysílány i s dabingem, takže je šance, že by mohl být dostupný také na internetu.

Je s podivem, že čistě dokumentární kanál zatím na webu chyběl. BBC má sice bohatý online archiv, ale její iPlayer je regionálně blokovaný. Discovery ale evidentně musí reagovat na rostoucí ambice Netflixu, který se po hrané tvorbě vrhá do nových žánrů. Ten ještě na jaře uvolní nový dokument Our Planet s komentářem David Attenborougha, ikony BBC.

Netflix také ulovil Beara Gryllse, který pro Discovery natočil oblíbenou sérii Ultimate Survival / Man vs. Wild (u nás vysílala pod názvem Nutné k přežití). Na Netflixu uvede pokračování s názvem You vs. Wild.

Byl pro vás článek přínosný?