Hlavní navigace

Disney+ chystá velkolepý start. O nové konkurenci pro Netflix už víme skoro vše

12. 4. 2019

Sdílet

The Walt Disney Company na včerejším dni pro investory prezentovala aktuální výsledky i chystané plány do budoucna. Firma tak konečně prozradila detaily o streamovací službě Disney+.

Víme, kdy bude spuštěna, kolik bude stát a co všechno bude obsahovat.

Kdy, kde a za kolik?

Služba odstartuje 12. listopadu 2019. Nejdříve v USA, ale rychle by se měla rozšířit do dalších regionů. Na roadmapě je vidět, že v prvním čtvrtletí fiskálního roku 2020 (začíná v říjnu 2019) bude Disney+ kromě Severní Ameriky dostupný v Asii, Pacifiku a západní Evropě. Ve východní Evropě (kam nejspíš patříme) a Latinské Americe bude služba spuštěna nejdříve o rok později. Starty v jednotlivých zemích budou postupné. V celém světě bude Disney+ do konce roku 2021.

Cena v USA byla stanovena na 70 dolarů ročně, či 7 dolarů měsíčně. Netflix stojí v USA od 9 do 16 dolarů měsíčně v závislosti na tarifu, od něhož se odvíjí technická kvalita streamování. Disney+ bude mít jeden tarif a v něm budou videa v nejvyšší možné kvalitě, tj. až rozlišení 4K s podporou HDR. Disney+ se chce dostat na mobilní platformy, počítače, Smart TV, herní konzole i různé videopřehrávače a předplatitelům nabídne i možnost sledovat videa offline.

Přemýšlíte o sledování Disney+?

Které filmy a seriály Disney+ nabídne?

Disney včera potvrdil, že hodlá maximálně vytěžit veškerý archiv, který obsahuje jeho vlastní studia, nově pohlcený Fox, Pixar, Marvel, Lucasfilm a National Geographic. Filmy, které letos půjdou do kin, budou pro streamování exkluzivně dostupné jen v Disney+. Začne to Captain Marvel, ale bude se to týkat i Dumba, Avengers: Endgame, Alladina, Toy Story 4, Ledového království 2 nebo deváté epizody Star Wars. Není ale vyloučené, že je bude možné nadále koupit digitálně v iTunes nebo Google Play Movies.

Přímo pro Disney+ se budou točit nové filmy a seriály, firma chce jen v prvním roce do vlastního obsahu investovat 1 miliardu dolarů, do pěti let částku zdvojnásobí. Okolo dvou miliard dolarů bude platit i za licence na cizí obsah.

Již během prvního roku se tak máme dočkat přes 25 zvláštních seriálů a 10 filmů či dokumentů produkovaných pro Disney+. Kromě toho bude v katalogu 400+ filmů (z toho více než sto novinek) a 7500 seriálových epizod. V pátém roce provozu už by Disney+ chtěl točit 50 vlastních seriálů. O co půjde?

Disney+ prezentace 2019 Plán rozšiřování Disney+ do světa

Těšit se můžeme na spoustu komiksů. Vlastní seriály dostanou postavy z marvelovského univerza. Přijde Loki a ve dvou dalších seriálech se spojí Falcon s Winter Soldierem a Scarlett Witch s Visionem, samozřejmě s herci známými z filmových adaptací. Kromě toho dorazí animovaný seriál What If, který postaví komiks naruby. Hypoteticky vykreslí nepravděpodobné scénáře, jakože Iron Man je vlastně záporák apod.

Nové sezóny se dočká Star Wars: The Clone Wars. Svět hvězdných válek rozšíří i seriály The Mandalorian a zatím nepojmenovaný spin-off s Cassianem Andorem (postava z Rogue One). Vlastní příběhy mají dostat i některé hračky z Toy Story. Pro Disney+ vznikne i nový animák o Phineasi a Ferbovi nebo dokument The World According s Jeffem Goldblumem (který v každém druhém filmu hraje vědce :-)). Ve službě budou také všechny sezóny Simpsonových.

Jak moc si Disney+ věří? Služba chce mít do pěti let mezi 60 a 90 miliony předplatitelů. Jen pro srovnání, Netflix jich aktuálně má 139 milionů.

Byl pro vás článek přínosný?