Hlavní navigace

A cirkusáci nebudou mít co žrát… Disneyho robot umí salto (video)

23. 5. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Disney

, to nejsou jen zábavní parky a filmy. Firma má také divizi pro výzkum a vývoj nových technologií, která se zabývá umělou inteligencí, datovou analýzou, robotikou nebo výrobou nových materiálů. Nejnovějším příspěvkem je robot Stickman, který umí udělat salto.

Zapomeňte na humanoidního Atlase od Boston Dynamics, který vystřihl perfektní backflip už loni na podzim. Stickman nevypadá jako člověk, jsou to jen tři tyče spojené pomocí kloubů. A salto nedělá ze země, ale z houpačky zavěšené šest metrů nad zemí. Napodobuje přitom akrobata, který ve vzduchu udělá otočku a pak bezpečně dopadne zadkem na žíněnku.

Stickman má na výšku 213 centimetrů a jeho tvar připomíná člověka se vzpaženýma rukama, trupem a nohama. Mozkem je mikrocontroller Arduino, který analyzuje pohyb v šesti osách, pomocí laseru sleduje vzdálenost od země i rychlost, a ještě hýbe končetinami díky dvěma pístům a nádržím se stlačeným vzduchem.

V budoucnu by se robot měl naučit jiné pohyby i reagovat na odlišné počáteční podmínky. Až poté bude moci Disney přejít do další fáze, přidat končetiny a pokusit se také přistát na nohy a dělat jiné cirkusové triky.

Byl pro vás článek přínosný?