Hlavní navigace

Do mainstreamových grafik Nvidia se prý Pascal dostane až ve čtvrtém kvartálu

14. 3. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Za dva březnové týdny už tu byla řada zpráv o tom, kdy Nvidia/AMD uvede nebo odhalí nová GPU s architekturou Pascal/Polaris a novým výrobním procesem. Abychom to zrekapitulovali, AMD oficiálně mluví o „polovině roku“, kdežto pro Nvidii tentokrát neoficiální zdroje uvádějí buď červen, nebo konec května. Koncem minulého týdne se objevily ještě další údajně zákulisní informace pro změnu od tchajwanského DigiTimes, které oproti předchozím obsahují zajímavý detail.

DigiTimes čerpá ze zdrojů ve východoasijském počítačovém průmyslu, který na druhou polovinu roku předvídá či očekává vetší vlnu výměn grafického hardwaru. Pro AMD uvádí, že 14nm architektura Polaris bude oficiálně vypuštěna nejdříve v červnu, ovšem reálně by grafické karty byly dostupné až v následujícím třetím čtvrtletí, tedy od července dále.

Nvidia podle DigiTimes pravděpodobně uvede Pascal zhruba ve stejnou dobu (což s tolerancí pár týdnů sedí se zprávami o květnu či červnu). Píše ovšem také, že modely založené na GPU GP104, GeForce GTX 1080 a 1070 – pokud se ale GPU a karty budou takto jmenovat a Nvidia nezmění značení – budou oficiálně odhaleny či „oznámeny“ v červnu, ale podobně jako u Radeonů by také dostupnost nastala spíše až poté v třetím kvartále. Ovšem opět je třeba říci, že se jedná o rozdíly v řádu pár týdnů. DigiTimes má pravděpodobně nepřímé informace o stádiu příprav a nemůže tak sdělit přesné termíny.

GPU Nvidia GM206 (Zdroj: Zotac)
GPU Nvidia GM206 (Zdroj: Zotac)

 

GP106 k Vánocům?

Co je ale nejzajímavější: DigiTimes kromě modelů na bázi GP104, kterých se týkají i ostatní zvěsti o době příchodu Pascalu, mluví již i o nižší kategorii karet. Podle tohoto webu se mainstreamové karty nové generace s architekturou Pascal objeví až s určitým zpožděním a dostupné budou na podzim či v zimě, ve čtvrtém kvartále roku. Zde už by zřejmě mělo jít o modely s nižším GPU navazujícím na pozici čipu GM206 generace Pascal – zatím ale nevíme, zda se bude jmenovat GP106. Na trh ale podle této zprávy dorazí až 4–6 měsíců po domnělém GP104.

 

AMD začne s 3D tranzistory zespodu, Nvidia shora?

To je docela zajímavé, neboť u AMD pro změnu dosavadní informace naznačují, že by Polaris mohl být uveden začínaje levnějšími kartami s menšími GPU. První 14nm GPU předvedené na CES 2016 bylo údajně velmi malé (zhruba jako 28nm Cape Verde) a patrně šlo o nejlevnější z Polarisů. I druhý uvedený čip by ale mohl stále být malý, podle některých údajů bude mít jen 232 mm², což by také asi byl mainstream, srovnatelný s 28nm Pirtcairnem. O tom, zda (či spíš kdy) přijde Polaris a 14nm výrobní technologie také do highendu s nějakým větším GPU, naopak zatím informace nemáme.

Je tedy možné, že pokud se tyto scénáře naplní, začne souboj nové FinFETové generace grafik na odlišných křídlech. AMD nejdřív vytáhne v segmentu dostupnějších modelů proti dojíždějícím Maxwellům, zatímco Nvidia půjde shora s kartami „GTX 1080/1070“ a levnějšími kartami začne konkurovat až později.

GPU Pitcairn (Zdroj: ComputerBase)
GPU Pitcairn (Zdroj: ComputerBase)

Zdroj: DigiTimes

Byl pro vás článek přínosný?