Hlavní navigace

Do obchodů jde GeForce GTX 980 Ti od Zotacu, taktovaná až na 1355 MHz

3. 7. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Letos udělala Nvidia poměrně zvláštní krok, když uvedla svůj highend GeForce GTX 980 Ti prakticky pár týdnů po „prémiové“ (čili extra drahé) variantě Titan X, čímž jej do značné míry zazdila. Ještě výraznější to ale bude, pokud se bude muset srovnávat s přetaktovanými edicemi. Z těch se nyní v prodeji objevila jedna z nejvýkonnějších, GeForce GTX 980 Ti AMP Extreme od Zotacu.

Ta kromě Titanu X samozřejmě bude zatápět také referenčnímu Radeonu R9 Fury X (pokud se ovšem od tohoto modelu také neobjeví nějaké z továrny výrazně přetočené verze). Model Zotacu s kódem ZT-90505-10P má jedny ze zatím nejvyšších taktů u čipu GM200: Základní takt GPU je 1253 MHz, frekvence boostu je ale až 1355 MHz – připomeňme, že referenční takty jsou 1000/1076 MHz a karta má 2816 stream procesorů.

Zotac dokonce symbolicky přetočil i paměti, které dnes i u silně přetaktovaných modelů obvykle zůstávají na ocet. AMP Extreme je provozuje na 7220 MHz efektivně, což je ale zvýšení sotva o 3 %, takže propustnost by měla být 346 GB/s. Kapacita je obvyklá, 6 GB GDDR5.

GeForce GTX 980 Ti AMP Extreme od Zotacu
GeForce GTX 980 Ti AMP Extreme od Zotacu

Chladič nazvaný IceStorm je u této edice docela masivní. Zabírá tři sloty, kvůli použití otevřeného řešení s axiálními ventilátory ale bude nejspíš třeba uvolnit ještě čtvrtý. Uvnitř by měl být dvojdílný pasiv, do nějž foukají tři 90mm ventilátory (prostřední je částečně nad mezerou mezi oběma sekcemi) s poměrně komplikovanými lopatkami. Jak můžete vidět na fotografii, ve vnitřní části jsou jakoby zdvojené. Ventilátory by se snad měly roztočit až od určité teploty, tedy až v zátěži. K napájení jsou použité dva osmipinové konektory, video výstupy jsou ovšem referenční – tři DisplayPorty 1.2, HDMI 2.0 a dual-link DVI.

 

Cenou za vyšší takty a masivní chladič je ovšem horší cena. Zatímco referenční model má oficiální cenu stanovenou na 650 USD, za AMP Extreme chce Zotac 700 USD. Cena u nás je dokonce nadsazená ještě o něco víc, obchody mají tuto kartu v nabídce za částky okolo 23 000 CZK (dražší už jsou už mezi GTX 980 Ti zdá se jen vodou chlazené verze).

Zdroj: techPowerUp, Zotac

Byl pro vás článek přínosný?