Hlavní navigace

Dohodnuto a podepsáno. T-Mobile a O2 budou sdílet síť LTE

Sdílet

Zdroj: Redakce

Od února jednali dva největší telekomunikační operátoři o sdílení LTE, v pátek 2. května byla dohoda definitivně podepsána. T-Mobile se bude starat o západ republiky, O2 u východ. Prahu a Brno si obě společnosti pokryjí samy. První testy sdílené sítě proběhnou v následujících týdnech, komerční provoz bude zahájen v druhé polovině roku.

Operátoři ujišťují, že sdílení se týká jen rádiových částí, každý ale bude využívat vlastní síťovou infrastrukturu, bude mít vlastní obchodní strategii, tedy rozdílné rychlosti, ceny i kvalitu. „Budeme si nadále konkurovat,“ vzkazují O2 a T-Mobile v tiskové zprávě. Z počátku každý nabídne rychlost 75/25 Mb/s.

 

„Díky této dohodě můžeme v krátké době přinést rychlý mobilní internet českým zákazníkům po celé zemi – ve venkovských i v městských oblastech. Sdílení sítí je přitom celoevropským trendem, což potvrzují úspěšná obdobná partnerství ve Velké Británii, Švédsku či Francii,“ uvedl Luis Malvido, generální ředitel O2.

„Jde o důležitý strategický krok navazující na dohodu o sdílení stávajících přístupových sítí 2G a 3G,“ říká Milan Vašina, generální ředitel T-Mobile, a dodává: „Kromě pokrytí nejrychlejším internetem v dřívějším termínu přinese tato spolupráce úspory, které nám umožní další investice do provozovaných sítí a nabízených služeb.“

Oba operátoři už sdílejí také své 2G a 3G sítě. Mimo zůstává Vodafone, který musí celou síť stavět sám na vlastní náklady. Jeho generální ředitel Balesh Sharma se spoluprací dvou konkurentů nesouhlasí. „Takto rozsáhlá spolupráce dvou nejsilnějších hráčů na mobilním trhu je proti zájmům zákazníků a omezuje konkurenci na trhu. Fakt, že třetí hráč nebyl přizván k jednání, vyvolává otázky týkající se dalšího záměru obou konkurentů. Takový přístup ke sdílení nemá v Evropě obdoby a Vodafone věří, že regulátoři budou na tuto situaci adekvátně reagovat.

Zdroj: TZ

Byl pro vás článek přínosný?