Hlavní navigace

Dojička Microsoftu už pohltila i dva největší výrobce počítačů

31. 10. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Začalo to s HTC

Kdo už Microsoftu platí:
▪ HTC
▪ Onkyo
▪ General Dynamic Itronix
▪ Velocity Micro
▪ Wistron
▪ Acer
▪ ViewSonic
▪ Samsung
▪ Quanta Computer
▪ Compal

V souvislosti s Microsoftem jsme Android překřtili na dojnou krávu. Ale takovou zvláštní, přímo na ní nevydělává její majitel, ale konkurenční kravín. Už v polovině roku jsme věděli, že Microsoft vybírá licenční poplatky od menších ryb jako Onkyo, General Dynamic Itronix, Velocity Micro, Wistron, přidaly se i společnosti ViewSonic a Acer.

Loni na jaře si Microsoft plácl s HTC. Původně jsme mysleli, že to měla být záchrana před Applem, který se chtěl na tchajwanském výrobci také povozit. Nakonec to možná HTC zachránilo před Microsoftem samým. Zákulisní zvěsti hovoří o tom, že HTC platí za jeden prodaný telefon s Androidem pět amerických dolarů. Ostatní výrobci zřejmě až patnáct. HTC byl, je a bude klíčovým partnerem Microsoftu při nasazování mobilních systémů, ať už to bylo prodloužení života Windows Phone, tak i prvotní třesk s Windows Phone. Proto má podmínky lepší než ostatní.

Na konci září přišla další významná dohoda – se Samsungem. Oba největší výrobci zařízení s Androidem platí desátky za svobodný systém i přes slib Googlu, že je bude chránit. Také kvůli tomu kupuje Motorolu za 12,5 miliardy dolarů. Jenže obchod ještě nebyl uzavřen. Veřejnost zatím neví, jestli Googlu a jeho partnerům budou nakoupené tisícovky patentů k něčemu.

Motorola samotná už mohla některé z nich licencovat (ty pak nelze proti platičům použít), některé možná cross-licenčně vymění. Pořád je zde ale spousta možná nebo kdyby. To si výrobci nechtějí před Vánoci dovolit. Spory Applu a Samsungu už zastavily některé prodeje (byť nešlo o záležitost hardwaru, ale softwaru). Proto je pro výrobce výhodnější začít raději platit.

Platí i Quanta a Compal, největší výrobci PC

A nově platí i dva největší výrobci počítačů, tchajwanští obři Quanta Computer a Compal. První vyrábí notebooky a další zařízení pro Apple, Dell, HP, Lenovo, Cisco a další. Některé z těch společností outsourcují výrobu i u Compalu.

Zvláštní je, že Quanta i Compal budou platit nejen za produkty s Androidem, ale také zařízení postavené na prohlížeči Chrome, přesněji Chromebooky. Znovu produkt a zároveň politické selhání Googlu. O Quanta se začalo mluvit hned po oznámení tabletu Kindle Fire od Amazonu, Fire byl navržen a vyroben právě na Tchaj-wanu. Tablet Amazonu je na Androidu postaven, ale navenek to o sobě nedává vědět. Některé z použitých technologií jsou ale zřejmě součástí patentového portfolia Microsoftu.

Kdo není s námi, je proti nám

Microsoft na svém blogu uvádí, že už vydělává na více než polovině androidových produktů. S některými firmami se stále soudí, největší spory se snesly na Motorolu, možná se už brzy přenesou na Google, na který si zatím kvůli Androidu dovolil pouze Oracle.

Android

Redmondští si nechávají platit nejen od OEM (Original Equipment Manufacturer) výrobců, resp. značek (HTC, Samsung, Acer…), ale také od ODM (Original Design Manufacturers) výrobců (Quanta, Compal, Wistron), tedy továren, kde si přímo produkty navrhují a prodavají je ostatním pod jejich značkou. V prvním případě už Microsoft dostává poplatky za licence od 53 % prodávaných smartphonů s Androidem, v druhém 55 %. Obojí platí jen pro USA, v ostatních zemích výrobci platit nemusí, neboť nejsou softwarové patenty tolik zanořeny v tamních legislativách.

Z Androidu až půl miliardy dolarů za rok

Nemáme po ruce přesnější čísla, proto jen zkusíme odhadnout, kolik nejspíš Microsoftu může na Androidu vydělávat. Odhaduje se, že letos by se mělo prodat asi 180 milionů androidích smartphonů, v Americe to může být třeba 100 milionů. Podíl v USA je následující: 29 % pro HTC (platí zřejmě 5 USD za přístroj), 23 % pro Samsung (15 USD za přístroj) a další výrobci mají celkem 1 % (počítejme také s 15 USD). Celkem to dělá 505 000 000 USD. Přitom půl miliardy mohl stát vývoj Windows Phone, stejně tolik propagace.

Samotný Windows Phone má podle dostupných čísel velmi slabý tržní podíl mezi jedním a dvěma procenty. Jestli se za celý rok prodá jen okolo odhadovaných 10 000 000 zařízení s WP, musely by licence stát alespoň 50 dolarů, aby Microsoft vydělával na vlastním systému alespoň tolik, co na Androidu. Ve skutečnosti to ale bude zřejmě jen 15 dolarů.

Co bude strategií Microsoftu do budoucna, je zřejmě jasné. Podojit i zbývající polovinu výrobců. Zatímco Apple má strategii Android zničit, Ballmerova firma na zeleném robůtkovi může postavit výnosný byznys. Ten bude v nadcházejících letech jen sílit.

Příště už možná bude platit i Barnes & Noble (androidové čtečky Nook) a třeba také Motorola, pokud prohrají soudní bitvy. Do té doby si Microsoft možná vyhlédne další oběti – LG, Sony Ericsson a čínské ZTE a Huawei.

Otázkou je, jak si Microsoft představuje budoucnost Windows Phone. Jak platformu zviditelnit a jak monetizovat. Možným cílem je snížení licencí za telefon na takovou úroveň, aby se výrobcům nevyplatilo uvažovat o Androidu. Tyto ztráty pak hravě dožene na provizích z aplikací. Ostatně stejně na mobilech vydělává Apple, Google nebo RIM (BlackBerry).

Byl pro vás článek přínosný?