Hlavní navigace

Dok Razer Core pro externí GPU jde na trh. Pro AMD i Nvidie, ale vyjde draho

19. 3. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Minulý týden se oficiálně objevila technologie XConnect, což je jméno AMD pro systém externích grafických karet (s podporou „plug and play“ a odebírání za chodu) připojených přes rozhraní Thunderbolt 3. Firma na nich spolupracovala (kromě Intelu) také s firmou Razer, která vytvořila první implementaci – dok pro desktopovou grafickou kartu Razer Core. K tomuto boxu, který teď do jisté míry představuje referenční implementaci „ukazující cestu“ máme nyní další informace.

Nejdůležitějším detailem je, že není jen příslušenstvím pro konkrétní notebook. Po Razeru Blade Stealth a dalším modelu, který přijde letos, by měl fungovat s jakýmkoliv dalším budoucím zařízením, které má Thunderbolt 3 a patřičnou podporu v BIOSu. To má být například čerstvě vydaný NUC Skull Canyon, který byl již s Razer Core také předveden. Proto se bude dok dát koupit i samostatně, nejen vázán na notebooky Razer. A také podpora pro grafické karty je univerzální, tedy jak pro Radeony, tak pro GeForce.

AMD XConnect, dokovací box pro externí grafiku Razer Core

Rozměry boxu jsou 35,3 × 10,5 × 22,0 cm a dovnitř lze dostat kartu s délkou až 31 cm – za předpokladu, že zabírá jen dva sloty a nemá externí radiátor v případě vodou chlazených karet. Maximální velikost je 31,0 × 15,2 × 4,4 cm. Příkon může být až 375 W, výkon zabudovaného zdroje je ovšem 500 W, takže zbývá rezerva. Tu může jednak používat přes kabel Thunderbolt připojený notebook k napájení a nabíjení, jednak periférie. Dok má totiž čtyři porty USB 3.0 a gigabitový Ethernet, takže funguje jako základní dokovací stanice.

 

Radeony i GeForce

Razer uvádí podporu pro Radeony R9 280, 290/290X, dále karty řady 300 a R9 Fury a R9 Nano. U Nvidie pak je třeba karta s architekturou Maxwell – modely řady GTX 900 od GTX 950 výše (včetně GTX Titan X) a GTX 750 Ti. U AMD jsou již plně validovány ovladače pro odebírání a připojování doku za chodu notebooku. Ovladače pro Nvidie zatím pro „plug and play“ certifikaci nemají, ovšem eventuálně by měly být plně připravené také (údajně by to mohlo být už v dubnu). V případě, že je softwarová podpora perfektní, má Windows 10 plně podporovat odebrání karty za chodu. Pokud byste nepoužili volbu „bezpečně odebrat“ a náhle kabel vytáhli, spadnou aplikace, které na externím GPU běžely, OS má ale situaci ustát.

Razer Core s minipočítačem NUC Skull Canyon (Zdroj: PC Perspective)
Razer Core s minipočítačem NUC Skull Canyon (Zdroj: PC Perspective)

Razer Core bude fyzicky dostupný v dubnu, předobjednávky je možné posílat už teď. Zařízení je ovšem docela nákladné, takže případní zájemci ohlížející se na rozpočet budou muset počkat na nějaký navazující levnější produkt. V případě koupě s notebookem od Razeru šasi Core vyjde na 399 dolarů (tato nabídka by měla platit i zpětně pro ty, kdož nepočkali a jeden z validovaných notebooků už pořídili). Samostatně ovšem vyjde na 499 dolarů (s daní v přepočtu 14 500 korun), takže půjde o hodně drahou záležitost, a to ještě předtím, než se připočte samotná grafika. Útěchou může být snad jen to, že box se v následujících letech bude dát použít pro více generací GPU.

 

Kompaktně s mobilním GPU

Razer Core je docela veliká záležitost. Nicméně na trhu by se měla obejvit i kompaktnější řešení založená na mobilních grafikách. Acer například na CeBITu vystavuje krabičku, také určenou pro Thunderbolt 3 a vybavenou grafikou GeForce GTX 960M. V tomto případě má být údajně cena zhruba 300 eur i s daní (okolo 8000 Kč), ovšem GPU nebude stát další peníze navíc. Také tento dok umí napájet notebook a poskytuje tři porty USB 3.0 (a audio výstup); zezadu jsou dva DisplayPorty, HDMI a konektor RJ-45 pro Ethernet.

Zdroje: AnandTech, PC Perspective, Liliputing

Byl pro vás článek přínosný?