Našel bitcoin již svoje dno?

18.04.2019 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


S bitcoinem je to jako na houpačce. Raketově roste i klesá, až to jednoho překvapí. Můžeme se těšit na další překvapivý růst?

Asi každý slyšel o bitcoinu a jeho bláznivých pohybech, které byly doprovázeny silnými emocemi mnoha spekulantů. Již v roce 2014 po krádeži bitcoinů z burzy Mt. Gox hlásili mnozí o konci bitcoinu jako nepoužitelného digitálního aktiva. Bitcoin následně utrpěl šok ve velikosti 87% ztráty od svého maxima.

Ovšem místo konce éry bitcoinu začali světoví programátoři a leadeři vyvíjet další kryptoměny a technologické společnosti, které svou technologií navazovaly na technologii bitcoinu. Na počátku každé revoluce stojí vždy silná vize a v dnešní době začíná generace Z, která vyrostla na modelu Internet of Things, velmi rychle dospívat a zaujímat svá místa v popředí velkých světových společností.

V půli roku 2015 se bitcoin probudil a začal opět nabírat na síle. V průběhu procesu již vycházely nové kryptoměny a jejich počet exponenciálně narostl a s tím i počet podvodů kvůli absenci legislativy. Vize nabírala na obrátkách a během let 2016 a 2017 se z generace Z stali nejmladší milionáři po celém světě díky svým technologickým start-upům.

Na konci roku 2017 se média globálně opřela o medializaci bitcoinu. Bohužel tehdejší kryptoměnový svět to nebyl schopný přijmout. Většina typických burz jako Poloniex, Bittrex, Binance, Bitfinex nebyla absolutně připravená na takový nárůst nových členů, a proto museli pozastavit nové registrace. Tento krok byl začátkem konce dalšího růstového cyklu kryptoměn.

Roky 2018 a 2019 patří opět restrukturalizaci

Každá krize mění aktuální stav. A to buď k dobrému, že dojde ke zpevnění struktur, nebo k úplnému rozpadu. Po pádu na konci roku 2017 se cena bitcoinu propadla  o 85 %. No není to dejavu z roku 2015? Někteří naši členové týmu jsou v kryptoměnách od roku 2013 a ty vám s jistotou řeknou, že se opakuje stejný cyklus a dochází k dalšímu nejen technologickému vývoji, ale hlavně legislativnímu procesu a celé další pokročilé adopci kryptoměn.

Musíme si uvědomit, že nyní stále ještě nejsou kryptoměny oficiální finanční aktiva, která by Wall Street zařadil do svých portfolií. Stále neproběhla globální osvěta a stále mezinárodní holdingy nepřijaly platby v kryptoměnách. Toto všechno nás stále čeká. Navíc tato krize vyplaví mnoho špíny a trh se kompletně vyčistí. My očekáváme, že v roce 2019 se již dočkáme 1. ETF na bitcoin a dalších právních řešení mezi jednotlivými státy, které chtějí participovat na technologii kryptoměn. TIP: Youtube video o probíhající restrukturalizaci kryptoměn!

Kdy bitcoin poroste

(foto: Shutterstock)

Bitcoinový cyklus aneb co je to halving

Bitcoin nadále všem kryptoměnám vládne, protože ostatní kryptoměny a jejich technologie neměla do této doby tak silný vliv. Bitcoin tedy ovládá celý trh a jeho nálady. Bitcoin se pohybuje v cyklech, které jsou tvořeny vývojem, ale hlavně tzv. halvingem. Halving je situace, kdy dochází ke snížení odměny o 50 % všem těžařům, kteří bitcoin vytěží. To v praxi znamená, že se bitcoinu vytěží stále méně a méně. Stane se vzácnějším. Proto je často přezdíván digitálním zlatem.

Toto jsou bitcoinové cykly, které trvají 3-4 roky a dělají z bitcoinu omezený statek. Mezi těmito cykly dochází k vývoji a pečlivé restrukturalizaci. Zásadní informací je, že nevíme, jak budou kryptoměny reagovat na další hospodářskou krizi, protože ji ještě nezažily. Čím déle bude trvat, než krize přijde, tím větší šancí je, že toho kryptoměny využijí pro svou masivní adopci.

Jsme na počátku další růstové fáze? Alespoň to tak vypadá

Nikdo z nás aktuálně netuší, na jaké ceně bude dno bitcoinu, ale jsme schopni díky spolupracím s několika fondy a velkými hráči na trhu, si udělat celkový náhled.

  • Bitcoin se nakupuje ve velkém od ledna 2019 na OTC trhu.
  • Fluktuace mezi těžaři na jednotlivých kryptoměnách se snížila.
  • V lednu 2019 poprvé vzrostla výtěžnost bitcoinu od pádu.
  • Zvýšené objemy na trzích kryptoměn.
  • Rozruch kolem schválení 1. ETF na bitcoin.
 

Bitcoin vystřelil 1. dubna 2019 o 40 %

Plno investorů čeká vždy na nějaký zásadní impuls, který by je utvrdil v tom, že velcí hráči vstupují do trhu, a oni se samozřejmě s nimi chtějí svést na ceně. 1. dubna 2019 došlo k razantnímu výstřelu a dle portálu coinmarketcap se denní objemy zastavili na hodnotě 80 mld USD, což je větší denní objem než na vrcholu bitcoinu u 20 000 USD. Tento výstřel přesně navazuje na informace, které říkají o zásadním zlepšení trhu od začátku roku 2019. Aktuálně se již OTC trh začíná projevovat do tradičních kryptoměnových burz. Bitcoin bude nadále pod obrovskou manipulací privátních hráčů, což pravděpodobně znemožní kvalitní ruční trading, ale dá velkou šanci na další růst bitcoinu na zásadní úroveň 6 500 USD.

TIP redakce: Sledujte živá vysílání z prostředí obchodování bitcoinu a analýzy

Kryptoměnový svět má skvěle našlápnuto, i přestože toto odvětví patří k těm nejrizikovějším při širokém spektru investičních možností. Investor do kryptoměn by měl přemýšlet nad délkou investicí přes cyklus 4-5 let. Naší prací je sledovat pečlivě OTC market a velké instituce, které pracují ve zdokonalení svých investičních nástrojů pro své privátní klienty, nebo sami těží nebo obchodují kryptoměny.

Autor článku

Crypto Kingdom


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 14 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU