Hlavní navigace

Domácí Toshiba Satellite A300-15J

3. 7. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

[firstpagebreak title=Úvod, design a vyhotovení]Statistiky prodejů i anketa na ExtraNotebook dokazují, že nejprodávanější notebooky mají 15,4" displej. Ačkoliv to tím pádem nejsou právě nejmenší stroje s hmotností, která často atakuje i přesahuje 3 kg, tak se prostě těší velké oblibě. O obměně všech velikostí notebooků Toshiba Satellite jsme již před časem psali, nyní vám přinášíme test 15,4" Satellite A300-15J, která má šanci být nejoblíbenějším ze všech svých menších i větších bratříčků.

Láká vás na vizáž

Design táhne. Toho jsou si vědomi i výrobci notebooků, a proto je často u nových notebooků největším tahákem právě změna designu. Nové Toshiby nejsou v tomto směru pozadu - změna proti minulé generaci je vskutku radikální. Všude samý lesk a elegantní kombinace černé a šedé. Výsledkem je notebook, který na pultech obchodu rozhodně nepřehlédnete.

Většina viditelných částí notebooků má lesklý povrch s kvalitní povrchovou úpravou, která by měla vydržet i několik let bez výrazného opotřebení. Rovnou se přiznám, že nejsem fanoušek tzv. piano black - temně černých povrchů s vysokým leskem. Tohoto prvku využila i Toshiba - naštěstí ne v přehnané míře, protože na těle nenajdete velké spojité plochy bez stříbrně šedého proužkování.

Lesklý až příliš

Co je však horší, tak lesklý povrch dostala i klávesnice. Díky stejně kvalitní povrchové úpravě se tak téměř určitě neohmatá do lesku, jako tomu bývá u běžných klávesnic, ale na druhou stranu působí jako magnet na otisky a jakoukoliv nečistotu z rukou. A že se mastnoty a otisků na klávesách nasbírá hodně, si můžete být jistí.

Kvalita klávesnice naštěstí neutrpěla a píše se na ní velmi dobře. Je pouze o něco hlučnější než bývá zvykem - přesto však nepřesáhne hlučnost stolních klávesnic. Jisté problémy může způsobovat touchpad, který od zbytku těla odděluje jen o něco drsnější povrch. Manipulace s ním je bez problémů.

Pokud vám design notebooků Satellite neimponuje (U400, A300 i P300 mají stejný), můžete si naštěstí zvolit variantu Pro. Ta má kromě střídmějšího vzhledu navíc ochranu pevného disku, operační systém Vista Business a je více zaměřená na práci. Jsou však i o něco málo dražší.

Představení nových notebooků Satellite - fotografie všech modelů, včetně verze Pro[pagebreak title=Chlazení, tělo, multimédia a displej]

Chlazení a tělo notebooku

Pevnost a kvalita vyhotovení se proti minulé generaci rozhodně nezhoršila. Satellite je stále stejně pevný a bytelně působící notebook i v tak nízké cenové hladině, kterou atakuje. Nečekejte ale žádné zázraky - obvyklá ochrana displeje, která jej příliš nechrání proti tlaku, víko displeje bez mechanické poistky a také omezený úhel otevření. Není to prostě žádný tank ve stylu některých business modelů, pro svou cílovou skupinu však bohatě postačuje.

Rozložení portů není ideální. Kvůli konstrukci se vůbec nepoužívá zadní strana a všechny porty jsou na bocích a navíc i na přední hraně. K standardu patří čtveřice USB konektorů,  nechybí ani mini FireWire a obstarožní S-Video. Na multimediálním notebooku by se lépe vyjímalo HDMI, které by bylo zároveň možné použít i pro běžný externí monitor. Audio konektory na přední hraně nejsou pohodlné při práci na klíně.


USB konektory na noteboocích Satellite mají jednu specielní funkci - lze je používat k napájení/nabíjení menších zařízení i když je notebook vypnutý. Tuto funkci lze zapnout v BIOSu, nebo ovládacím programu

Vzhledem k použití dedikované grafické karty jsou kladeny větší nároky na chlazení. V nezatíženém stavu se větrák většinu času točí, jeho hluk ale není rušivý a udržuje notebook přijatelně horký. V zatížení (například hraní her) se však roztočí do poměrně vysokých otáček s vyšší hlučností. Spodní část notebooku se při práci docela zahřívá a práce na klíně proto není bez podložky pohodlná. Velkoryseji dimenzované chlazení by rozhodně neuškodilo.


Správa napájení je obohacena o další položku, v které lze nastavit intenzitu chlazení a řízení spotřeby FireWire řadiče a čtečky SD karet


Podsvětlení loga a dotykových multimediálních tlačítek lze rychle vypnout

Satellite A300 není žádný velký cestovatel. S hmotností těsně pod 2 923 g by jej také málokdo chtěl denně tahat mimo domov bez použití automobilu. Také napájecí adaptér není žádný drobeček - s výkonem 90 W a hmotností 547 g patří k těm větším. Jeho nošení se přitom rozhodně nevyhnete - s výdrží kolem 2 hodin jej zcela jistě budete potřebovat.

Multimédia a displej

Vzhledem k zaměření na domácí uživatele je pochopitelná i orientace na multimédia. Věhlasná značka ze světa AV techniky - harman/kardon se podepsala pod reproduktory a pro lepší podání prostoru by měla být přítomna i technologie Dolby Sound Room. Zvuk je skutečně velmi dobrý jak pro filmy, tak pro hudbu. Tedy samozřejmě při srovnání s jinými notebooky - jakékoliv stolní reproduktory za 700 až 1 000 Kč odvedou lepší práci. Bohužel chybí jakékoliv nastavení prostorových efektů v ovladačích.


Obvyklou specialitkou notebooků Toshiba je ovládání hlasitosti kolečkem

K multimediální výbavě patří i webová kamera, která se nechlubí žádným rozlišením. Alespoň, že je Toshiba upřímná a nelepí ke svým kamerám scestné informace o jejich rozlišení. Kvalita použité kamery je totiž nevalná - v horších světelných podmínkách značně šumí a její nativní rozlišení zcela jistě nepřesahuje 640 × 480 bodů. Pro občasné videohovory však postačí. Nechybí ani integrovaný mikrofon - bohužel je ale pouze jeden. Nelze tedy využít pokročilých funkcí pro eliminaci okolních ruchů a ozvěny, které vyžadují dvojici mikrofonů.


Ovládací program kamery je celkem chudý a kvalita záznamu v horším osvětlení špatná

Novinkou v nových noteboocích Satellite je funkce Face Recognition, která umožňuje webovou kameru použít pro rozpoznání tváře uživatele. Stačí zaregistrovat tvář k uživatelskému účtu a s vhodným nastavením pak jen při snímání kouknout do kamery a jste přihlášení. Tolik teorie. V praxi to nefunguje zcela ideálně, úspěšnost rozpoznání ovlivňují světelné podmínky a někdy i kulisa (prostor) v kterém se nacházíte. V mnoha případech bylo nutné použít heslo, protože uživatel jednoduše nebyl rozpoznán.

Použitá obrazovka nijak nevybočuje ze standardu třídy. Výrobní technologie TN+film od LG/Philips s rozlišením 1 280 × 800 bodů. Toshiba v specifikacích uvádí technologii TruBrite, což v tomto případě zřejmě znamená hlavně lesklý filtr pro zvýraznění kontrastu. Kvalita zobrazení je bez překvapení - malinko studenější podání barev a dostatečný kontrast. Množství odlesků neindikuje použití antireflexní vrstvy.[pagebreak title=Výbava, výkon, výdrž a spotřeba]

Výbava a výkon


Metodika měření

Testovaná konfigurace patří k těm levnějším - obsahovala 1,83 GHz Core 2 Duo T5500, 2 GB operační paměti , 200 GB pevný disk a grafickou kartu ATI Mobility Radeon HD 3470. Za danou cenu (kolem 18 tisíc v internetových obchodech), jde o velmi dobrou nabídku  a zároveň i vyváženou kombinaci. Kompletní  seznam dostupných konfigurací je velmi bohatý - zahrnuje jak levnější modely s integrovanou grafikou Intel X3100 tak výkonnější kousky se 45 nm procesorem a grafikou Mobility Radeon HD 3650.


Přístup k diskům, paměti i Wi-Fi kartě je velmi jednoduchý

Použité komponenty jsou velmi zajímavé hlavně z pohledu ceny a výkonu - dostatečně rychlý dvoujádrový procesor, 2 GB paměti v jediném modulu (jednoduché a levné rozšíření) a základní model dedikované grafické karty. Dohromady tvoří kombinaci, na které si zahrajete většinu her (i ty modernější, při kompromisnějším nastavení) a zároveň můžete bez problémů i pracovat. Zvláštní pochvalu si pak zaslouží nadprůměrně rychlý pevný disk.

 


Satellite A300 může být osazen až dvěma pevnými disky - pro uživatelské rozšíření bohužel chybí rámeček na disk, bez kterého by se ve vyhrazeném prostoru pohyboval. Zatím nejsou dostupné konfigurace se dvěma disky, což se však může do budoucna změnit

Jak již bylo zmíněno u hodnocení portů, ve výbavě citelně chybí digitální výstup. Namísto něj je sice přítomen S-Video výstup, ten se však hodí spíše pro postarší televize a cokoliv modernějšího se lépe připojuje přes digitální HDMI.


ExpressCard slot na moderním notebooku nemůže chybět

Výdrž a spotřeba

Levný a docela výkonný notebook pro domácnost jen málokdy exceluje ve výdrži a Satellite A300 není výjimkou. Baterie s kapacitou 43 Wh vám dodá pouze kolem 2 hodin výdrže, což indikuje nemalou spotřebu při práci na baterie.

Hlavním důvodem je zřejmě grafická karta - modely s integrovanou grafickou kartou Intel X3100 budou ve výdrži výrazně lepší. Také regulace podsvícení displeje neumožňuje výraznější snížení jasu, který si jistě vezme část energie. Svítivost displeje je i při nejnižším nastavení ještě docela vysoká - například při práci ve tmě by se další regulovatelnost hodila.


Metodika měření

[pagebreak title=Softwarová výbava, hodnocení a závěr]

Softwarová výbava

Stalo se již téměř folklórem, že na notebooku je nainstalován bezpečnostní balíček od Symantecu s aktualizacemi na 90 dní. Zabezpečení nepostrádá ani Toshiba - zvolila si však jinou značku. Na 30 dní získáte McAffe Internet Security Suite 2008, což je docela povedená kombinace antivirové ochrany, firewallu a dalších obvyklých bezpečnostních prvků.

V sadě předem instalovaných aplikací nemůže chybět přehrávač DVD a také nástroj pro vytváření DVD disků Ulead DVD MovieFactory. Své želízko v ohni má i Microsoft - v plné verzi ve výbavě najdete MS Works 8.5 a volitelně můžete vyzkoušet zkušební verzi Office 2007 Home a Student 2007. Sadu pak překvapivě doplňuje pár drobků od Google - Toolbar, Destop, Picassa a Earth.

Z těch praktických nástrojů stojí za zmínku například Toshiba HWsetup, kterým můžete nastavit většinu voleb BIOSu přímo z Windows. Praktický ConfigFree zase zastřešuje síťové připojení všeho druhu. Navíc obsahuje i efektní Radar, který názorně zobrazí dostupné bezdrátové sítě dle síly jejich signálu v různé vzdálenosti. Všechny drobné i větší nástroje od Toshiby zastřešuje Toshiba Assist.

Mnoho funkcí je pak přístupných přes klávesu Fn, která vyvolá nabídku názorně popisující jednotlivé možnosti. V aktuální verzi je již naštěstí svižná a nezatěžuje zbytečně systém, i když většina funkcí je řízená pouze přes software a má proto delší reakční čas.

Hodnocení a závěr

Dobře vybavený domácí notebook za příjemnou cenu zaujme hlavně uživatele, kteří chtějí notebook "na všechno". Díky konfiguraci si totiž rozumně poradí i s hrami, což bývá častým problémem při požadavku na levný notebook. Nehodí se ale na časté přenášení díky značné hmotnosti a také na práci mimo dosah elektrické sítě - s výdrží kolem 2 hodiny se to téměř nevyplatí.

V jiných konfiguracích z nabídky si navíc můžete vybrat nejen výkonnější grafiku a lepší procesor, ale zároveň i levnější varianty s integrovanou grafikou Intel. Základní 2-letou mezinárodní záruku platnou i pro nákup "na firmu" si lze rozšířit až na 3 roky s opravou na místě instalace a reakcí do druhého pracovního dne.


Ve výbavě je zajímavá hlavně použitá čipová sada - obsahuje integrovanou grafiku Intel, která je zřejmě pouze vypnutá

Klady a zápory

+ vyvážený výkon
+ dobrá cena
+ sada ovládacích aplikací
+ dobrý zvuk

- omezená regulace jasu displeje
- lesklá klávesnice chytá nečistoty
- vyšší spotřeba/slabší výdrž

Informace

Zapůjčil:               www.toshiba.cz
Cena:                   18 až 19 tisíc Kč (3.7.2008)

Byl pro vás článek přínosný?