Hlavní navigace

Doména .eu má deset let. Na dalších 10 let ji můžete mít jen za 10 eur

11. 4. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Od 7. dubna 2006 se světové DNS servery začaly potkávat s novou doménou nejvyššího řádu. Evropská unie dostala zvláštní adresu .eu spravovanou neziskovou organizací EURid tvořenou národními registrátory z Belgie, Itálie a Švédska. Od tohoto data si mohl doménu .eu registrovat kdokoliv. Už ale od 7. listopadu 2005 mohli podávat písemné žádosti jednotlivci a organizace s přednostními právy na vybrané názvy (ochranná známky apod.).

Komu patří nejvíce domén .eu
Komu patří nejvíce domén .eu (foto: EU)

Ke konci roku 2015 čítal registr .eu celkem 3 862 467 domén. Jde o 11. největší TLD na světě, více domén obsahuje .com, .tk, .de, .net, .cn, .uk, .org, .nl, .info a .ru. Nejvíce domén .eu si zaregistrovali Němci (1,1 milionu). Češi jsou sedmí s necelými dvěma sty tisíci registracemi.

 

Od 10. prosince 2009 registr přijímá také IDN domény využívající diakritiku včetně českých háčků a čárek. Od 1. června bude .eu podporovat také cyrilici (azbuku). To má zvýšit popularitu domény ve východních zemích.

K příležitosti desetiletého výročí teď registrátoři lákají na levnější nové domény. Registrace na deset vás vyjde jen na 10 eur. Jedno euro běžně stojí pouze první rok, prodloužení už je dražší. Například Wedos má 10letý pronájem za 275 Kč bez DPH (akce platí do 16. 4.). Czechia si za stejnou službu řekne o 499 Kč.

Byl pro vás článek přínosný?