Hlavní navigace

Donald Trump chce TikTok zakázat, ale možná ho koupí Microsoft

3. 8. 2020

Sdílet

Zdroj: Reuters
Donald Trump v rámci protičínského tažení oznámil, že hodlá ve Spojených státech zakázat sociální síť TikTok. Problémem jsou hlavně data umístěná na čínských serverech, neboť TikTok vlastní čínská společnost ByteDance.

Není sice ani zřejmé, jak přesně by chtěl Donald Trump aplikaci zakázat. Do hry se ale vložil Microsoft, který by část TikToku mohl koupit. Konkrétně jen americkou (plus kanadskou, australskou a novozélandskou) část sítě, což by znamenalo, že data amerických uživatelů zůstanou na serverech Microsoftu.

Technicky by ale oddělení bylo velmi složité. Uživatelé by se chtěli vidět navzájem z celého světa, ne pouze regionálně. Také většinovým vlastníkem by stále byl ByteDance. Ten by ale musel data uživatelů nejen převést na Microsoft, ale hlavně na svých serverech smazat. A víme jak je to s mazáním uživatelských dat například u Facebooku…

Microsoft sdělil, že jednání o případném odkoupení části TikToku budou hotové nejpozději do 15. září. Ať už dopadnou jakkoliv. Problémy s TikTokem má také Indie, která by se možná do podobného obchodu chtěla nějakým způsobem zapojit.

Tip: TikTok zakazoval moderátorům doporučovat videa se škaredými a chudými uživateli

Šéfem (CEO) TikToku je aktuálně Kevin Mayer, který dříve působil v Disney. Americký trh má na starosti Vanessa Pappas, která v krátkém videu sdělila, že TikTok se nehodlá odnikud stahovat. Na síti má účet na 100 milionů američanů.

https://twitter.com/tiktok_us/status/1289565422350553091?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1289565422350553091%7Ctwgr%5E&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.engadget.com%2Ftiktok-us-ban-trump-023941270.html

Vláda Spojených států může mít oprávněný zájem o data, pokud jde o používání například v ozbrojených složkách. Je ale otázkou, zda se má starat o soukromí uživatelů, kterým na jejich datech příliš nezáleží a sdílí prakticky vše.

zdroj: Microsoft, Engadget

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.