Hlavní navigace

Dostupnost šestijader Coffee Lake se asi zlepší v půli prosince, Intel spustí další linku

20. 11. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Od vydání procesorů Coffee Lake panuje na poměry Intelu nezvykle špatná dostupnost těchto atraktivních novinek. Měla by být způsobená tím, že Intel vydání posunul dopředu proti dříve plánovanému termínu a výroba kvůli tomu ještě neběží nebo neběžela v potřebném masovém objemu. Situace se teď v druhém měsíci od vypuštění pomalu lepší, i když k normálnímu stavu asi ještě má daleko. Nicméně to vypadá, že by mohlo dojít k podstatnému pokroku během nějakých třech až čtyř týdnů a ke konci prosince by už mohlo být v obchodech Coffee Laků významně víc.

Na internet přes víkend prosákla zpráva, která na situaci s výrobou a zásobováním trhu těmito „kafařskými jezery“ vrhá lepší světlo. Zdá se, že Intel momentálně má na výrobu těchto čipů vybaven jen jeden ze svých provozů – čímž nejsou míněny přímo polovodičové továrny chrlící wafery, ale výrobní linky na pouzdření, testování a vůbec zfinalizování procesoru do hotové podoby. Coffee Lake v tomto smyslu zpracovává zatím jen Intelův závod v Malajsii a je možné, že právě to je důvod, proč nestíhá dodávat tolik CPU, kolik by trh chtěl. Tedy s výjimkou čtyřjader i3-8100 a i3-8350K, jenže u těch zase vládne důvodné podezření, že jde ve skutečnosti o přeznačená čtyřjádra Kaby Lake. Stepping křemíku i podoba pouzdra tomu totiž odpovídá.

Intel nyní distributorům oznámil, že brzy začne Coffee Lake dodávat kromě malajské linky ještě z dalšího závodu tentokrát v Číně, přesněji v Čcheng-tu (a mimochodem, týká se to jenom šestijader Core i7-8700/8700K, i5-8600K a i5-8400, což je možná další doklad toho, že čtyřjádra jsou hodně odlišná záležitost). Intel používá při vystrojování závodů zásadu, že všechno vybavení a charakteristiky jsou přesně identické, takže až na efekty jako zemský magnetismus by měly procesory z různých závodů vykazovat shodné vlastnosti. Nicméně šarže by se asi nyní měly dát rozlišit podle Assembled in Malaysia/China na obalu.

Procesory z druhé výrobní linky se poznají podle "Made in China". Jde o údaj o pouzdření, samotný křemík se vyrábí jinde Procesory z druhé výrobní linky se poznají podle "Assembled in China". Jde o údaj o pouzdření, samotný křemík se vyrábí jinde

Důležité ale je, že tento provoz zvedne objem procesorů Coffee Lake (těch s šesti jádry), které Intel dokáže dostat na trh. Tudíž se podaří omezit jejich nedostupnost a čekací lhůty a s nimi související zvýšené ceny. V USA pro ilustraci například velké eshopy jako Newegg a Amazon zdražily i7-8700K na 420 dolarů, ačkoliv je doba slev a většina CPU má nyní naopak o hodně snížené ceny. Přesná čísla o objemu produkce nemáme, ale zlepšení by mohlo být dost slušné. Je možné, že právě výrobu ve dvou provozech současně Intel původně bral jako předpoklad pro ono standardní uvedení dřív plánované na Q1 2018. Pak by možná teď s druhou továrnou už mohly dodávky být na normální úrovni.

Změna se týká šestijader. Core i3-8100 a i3-8350K jsou pravděpodobně vyráběny linkami na procesory Kaby Lake a mají asi i jejich křemík Změna se týká šestijader. Core i3-8100 a i3-8350K jsou pravděpodobně vyráběny linkami na procesory Kaby Lake a mají asi i jejich křemík (stepping B0)

Várky z druhého zdroje okolo poloviny prosince?

Kdy se tedy ono zlepšení situace má projevit? Podle Intelu mají zákazníci být připraveni přijímat procesory „Assembled in China“ od 15. prosince, což by mohlo být datum, kdy se čipy z Čcheng-tu vyřinou do distribuce, i když nemusí jít o termín přesný. Mohly by se tím vyplnit odhady, že situace s Coffee Lake se má normalizovat v prosinci, i když nerovnováha na trhu asi neustoupí okamžitě a distribuce CPU po světě také může chvíli trvat.

Snímek čipu Coffee Lake s šesti jádry a grafikou GT2. GPU nyní zabírá relativně menší část plochy Snímek čipu Coffee Lake s šesti jádry a grafikou GT2

Kromě toho by zřejmě čínská továrna měla ze začátku produkovat hlavně balení „tray“ pro trh OEM, tedy zejména pro velké výrobce počítačů. Zásoba klasického balení typu „box“ v obchodech by se ale asi i tak mohla zlepšit nepřímo. Nešťastné ale je, že onen 15. prosinec je už téměř deadline pro vánoční nákupy, takže kvůli několika dalším dnům, které mohou být potřeba pro rozlezení čipů skrze distribuční kanály, to možná šestijádra Coffee Lake do některých potenciálních vánočních strojů stále nemusí stihnout.

Byl pro vás článek přínosný?