Hlavní navigace

Dotcom ukázal jeden ze serverů Mega. Pojme 720 TB dat

19. 12. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Přesně za měsíc má být spuštěno úložiště Mega. Kim Dotcom se chce vyvarovat všech právních mezer, které provázely Megaupload, a slibuje bezpečnější chod. Už víme, že služba poběží na adrese mega.co.nz, dokonce máme první screenshoty.

 

Důležitou novinkou Mega je šifrovaný přenos dat, takže na serverech nebude možné přečíst obsah uložených souborů. Klíče se budou generovat ještě před nahráním souborů, takže ani úřady nezjistí, kdo co ukládá. Případné odstavení serverů bude složitější, neboť je úložiště decentralizované a data budou po celém světě.

A jeden takový server teď Dotcom ukázal na svém Twitteru. K obrázku dodává, že se díváme na 720 TB dat. Ve skříni jsou nejspíš umístěny 4U racky SuperMicro, na fotce jich vidíme deset na sebou. Každý z nich má 36 pozic pro disky (24 šuplíků vepředu a 12 vzadu), takže při plném osazení nám vychází kapacita jednoho disku na 2 TB.

Server Mega
Server Mega, foto: Kim Dotcom

Vtipné je, že diskovou kapacitu pro službu Mega může nabídnout každý. Díky šifrování protečou serverem jen zakódované shluky dat, takže si Dotcom může dovolit svěřit kapacitu i vám. Stačí jen, pokud máte minimálně 20 TB prostoru, 4 GB RAM, rychlost připojení směrem do sítě 1 Gb/s (ideálně 2 Gb/s) a server poběží na Linuxu.

Zdroj: TorrentFreak

Byl pro vás článek přínosný?