Hlavní navigace

Dotykový matný displej většinou není příliš kvalitní. Toshiba přináší řešení

9. 4. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Notebooky mají buď lesklé, nebo matné displeje. Pokud výrobce nepřidal dotykovou vrstvu, je lesklý displej spíše na závadu, ale když dotyková vrstva nechybí, displej bývá skoro vždy lesklý. Jeho zmatnění pomocí dodatečné vrstvy – folie – však nevypadá moc hezky. Navíc musí existovat výřez kolem webkamery a vůbec to celé vypadá jako ochranná folie, kterou mohou mít lidé s OCD tendenci odloupávat.

Je to kvůli tomu, že dotykovou vrstvu je potřeba ještě překrýt sklem, čímž se displej stává lesklým a matný povrch se řeší právě další vrstvou navíc. Celé to ovšem znamená o milimetry silnější displej a tím pádem i celý notebook. Matné displeje bez dotykové vrstvy pak už nemusí mít sklo ani folii.

portege_x30_02_bl_win10 Dotykový matný displej se prozatím nedaří/nedařilo vyrobit dostatečně kvalitní

Toshiba se u svých profesionálních notebooků nyní snaží tento problém vyřešit pomocí technologie Cell-in-touch, případně In-cell, což zjednodušeně znamená umístění dotykové vrstvy hlouběji do displeje. Toshiba dnes vyrábí převážně byznysové notebooky a právě v tomto odvětví u profesionálů jsou lesklé displeje tabu.

in-cell-display-example Technologie In-Cell (zdroj: LG)

Technologie In-Cell ale existuje již déle. Spojení digitizéru a LCD do jedné vrstvy najdete už třeba ve smartphonech LG, Apple má na podobnou technologii dokonce patent. Toshiba tak nepřichází s ničím úplně novým. Nové ale může být řešení bez skla, které odráží světlo a dělá displej lesklým. První modely s takovým displejem mají být Portégé X30 a Tecra X40.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.