Hlavní navigace

Dozvuky CeBITu: skříně, chladiče a zdroje

19. 3. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Silverstone – lety prověřená klasika

Silverstone – lety prověřená klasika

Naši prohlídku začneme na zřejmě nejzajímavějším stánku, a to u firmy Silverstone. Ta se v posledních letech vrhla kromě vývoje hliníkových skříní i na chladiče a zdroje. Tím nejsilnějším je 1200W monstrum ST1200. Tento zdroj obsahuje modulární kabeláž, 135mm větrák (asi těžko jej budete měnit) a hlavně dva 8pinové konektory pro zprovoznění nové GeForce 9800 GX2. Ty jsou doplněny ještě šesti šestipinovými. Silverstone ale vyrábí i celou řadu zdrojů s 12cm tichými větráky, jakými jsou např. zdroje ze série STxxF.

Silverstone jsou ale především kvalitní skříně, které si získaly řadu spokojených uživatelů hlavně díky promyšlenému a elegantními designu i celkovému provedení. Na CeBITu bylo k vidění hned několik i starších modelů, které byly osazeny zajímavými komponenty.

Sestava s názvem Scan byla namontována do skříně Temjin TJ10B-W. Sestava s vodním chlazením vypadala vskutku impozantně, neméně pak její konfigurace.

  

Do skříně KL03B-W byla osazena CrossFire sestava Own KL03. Kromě skříně pocházel od Silverstonu i 1200W zdroj  a chladič procesoru NT06.

Sestavu Wielander hostila skříň TJ07, která má mohutný hliníkový čelní panel, jehož tloušťka se pohybuje od 4 do 8 mm. Své místo v ní našla GeForce 8800 GTX doplněná kartou PhysX.

Jednou z mála úplných novinek u Silverstonu bylo nové Sugo SG-04.Tato skříň je vhodná pro základní desky formáty MicroATX, což ale neznamená, že osazené komponenty musí být nutně málo výkonné. Skříň má velmi dobře vyřešeno odvětrání a tak do ní Silversone mohl osadit dvě grafiky v CrossFire doplněné 2 GB paměti a pevným diskem Raptor X.

 

 S novým systémem otvírání bočnic pak přichází nový Temjin. Nový systém si můžete prohlédnout i v níže uvedeném videu. Skříň je připravena na montáž vodního chlazení. Speciální jsou i pozice pro pevné disky, které jsou již vybaveny SATA konektorem. Veškerou kabeláž tak můžete nachystat před montáží disků a ty pak pouze zacvaknout do příslušné pozice.

 

Doménou Silverstonu jsou také hvalitní skříně pro HTPC. Mezi velmi povedené modely patří např. Crown CW-02. Součástí skříně je LCD displej a čtečka karet. O chlazení se stará jeden 120mm větrák s 1200 ot./min na zadní stěně, nasávání vzduchu pak mají na starosti dva 92mm větráky na spodní straně skříně. Do skříně můžete osadit jakýkoli zdroj ATX formátu.

Další novinkou byly u Silverstonu nové větráky ze série Suscool. Ty jsou dodávány v rozměrech 80, 92 a 120 mm. Každý větrák obsahuje vlastní teplotní čidlo, kterým jsou řízeny jeho otáčky v určitém rozmezí (400–950 ot./min u 120mm větráku, 900–1750 ot./min u 80mm větráku).

Pro tuto značku trochu netypickým produktem jsou monitorovací panely. Posledním výkřikem v této oblasti je pak panel Commander, který podporuje nový standard ESA. K panelu můžete připojit až pět větráků, tři osvětlovací katody a čtyři teplotní čidla.

 

YeongYang – dostupné skříně

YeongYang – dostupné skříně

Produkty firmy Yeong Yang Technology u ná mezi nejznámější zrovna nepatří a tak není žádný důvod proč povědomí o této značce trochu nepozvednout. Tato společnost vyrábí především řadu počítačových skříní, napájecí zdroje do 650 W a příslušenství do USB slotu (reproduktory, Skypephony, čtečky karet, rámečky na pevné disky...) Na CeBITu pak ukazovala především skříně, které jsou vyráběny hodně s ohledem na cenu. Mezi nejzajímavější pak patřila skříň YY-5605, která je určena pro hráče. Mezi její přednosti patří bezšroubová montáž nebo průduch v bočnici s regulací průtoku vzduchu.

Ostatní skříně již spadají do dnešního standardu, což můžete posoudit i z níže uvedených fotografií.

RaidMax a Nox – s ohledem na design

RaidMax a Nox – s ohledem na design

Několik velmi zajímavých skříní bylo vidět i u výrobce chladičů, zdrojů a počítačových skříní – RaidMax. Na prvním snímku můžete vidět case Smilodon Extreme Black s prosklenou bočnicí. Skříň nabízí čtyři externí 5,25" pozice a celkem šest 3,5". Originálně je zde vyřešena pravá bočnice, která se vyklopí i se základní deskou a rozšiřujícími kartami, což značně usnadňuje celkovou montáž.

Na dalších dvou snímcích můžete vidět skříně XForce doplněnou jednou neznámou růžovou skříní, o které materiály výrobce taktně mlčí. Obě skříně mají prosklené bočnice a bezšroubovou montáž komponent.

Skutečně netradiční čelní panel pak má skříň Aztec, která je dodávána v celkem čtyřech barevných provedeních - žluté, oranžové, stříbrné a modré. Vše je samozřejmě doplněno efektními modrými diodami. Podstatně praktičtější je pak vyklápění bočnice i se základní deskou, stejně jako u modelu Smilodon.

Poslední skříní, kterou si od tohoto výrobce ukážeme, je Sagita. Ani zde nemůže chybět netradiční design, modré podsvětlení větráků a hlavně prosklená bočnice.

Skříně velmi podobného typu pak byly k vidění i u výrobce Nox. Zde se nám zalíbily dva modely, a to Magma a Calypso. První se pyšní hliníkovým čelním panelem, prosklenou bočnicí a třemi 120mm větráky. Dva z nich mají i červené podsvícení. Model Calypso je vyroben z 0,8mm tlusté oceli, která je na předním panelu doplněna hliníkem. O chlazení se starají rovnou čtyři 12cm větráky - jeden vpředu, druhý vzadu a dva v bočnici.

 

Tacens – obří větráky a obtloustlé skříně

Tacens – obří větráky a obtloustlé skříně

Předposlední zastávku provedeme u výrobce skříní, zdrojů, větráků a chladičů, společnosti Tacens. S ní se již nějaký čas můžete setkávat i u nás. Velkou pozornost kolemjdoucích poutaly především obrovské až 40cm větráky do bočnic skříní, které bylo možné vidět na dvou skříních i osazené. O vhodnosti a estetickém měřítku montáže na desktop skříň Aluminium HT Extreme se asi můžeme jen dohadovat...

 

U skříní ještě chvíli zůstaneme a podíváme se na model, který bohužel nebyl nijak označen. Jestli nápis Aluminium na čelním panelu znamenal název skříně nebo jen materiál této části se již nedozvíme. Skříň obsahuje odhlučňovací materiál na bočnicích i spodní stěně, 120mm větrák na zadní stěně a napájecí zdroj Valeo 460 se dvěmi 12V větvemi. Bezšroubová montáž je i zde samozřejmostí.

Tacens však nejsou jen obří větráky, ale i zdroje. A ani této firmě se nevyhnul 1kW zdroj, kterým je Supero 1000 s modulární kabeláží a čtyřmi 20A větvemi. Odvod vzduchu má na starosti 120mm větrák, který by se dle slov výrobce měl roztočit pouze při vysoké zátěži.

 

O chlazení procesoru se vám pak mohou postarat nové chladiče ze série Gelus II Pro a Extreme. Ty jsou charakteristické pěti tlustými heatpipe, které odvádí teplo od měděné základny. Chladiče jsou dodávány s 12cm větrákem, který má vlastní manuální regulaci. kompatibilní jsou s paticemi AMD 754/939/AM2 a Intel 775.

Sharkoon – černé skříně ve žlutém světle

Sharkoon – černé skříně ve žlutém světle

Poslední zastávkou bude stánek společnosti Sharkoon. Skříně tohoto výrobce jsou si svým designem velmi podobné, což ale není v tomto případě vůbec na škodu. Tradičními modely, které se mezi novinky rozhodně nepočítají, jsou Rebel 9 a Rebel 12. Skříně se od sebe liší především svou výškou - Rebel 9 je klasický midi tower, zatímco rebel 12 je big tower.Obě skříně mají vpředu a vzadu 14cm větráky, levou bočnici pak krášlí větrák o velikost 25 cm. O jeho tichém chodu můžeme zatím jen spekulovat. Skříně mají na zadní stěně připravené i otvory pro vyvedení vodního chlazení.

Starší jsou i modely Avanger a Revenge. Obě skříně jsou velikosti midi tower a obsahují čtyři 5,25" a sedm 3,5" pozic. Osadit je můžete jedním 120 nebo 140mm větrákem do předního panelu a až třemi 80 nebo 120 mm větráky do bočnic a zadní stěny.

CeBITovou procházku zakončíme pohledem na nový model Sharkoon Saraphim. Tato big tower skříň podporuje bezšroubovou montáž pro pevné disky a optické mechaniky i vývod pro vodní chlazení. Na horní straně pak najdete čtyři USB a jeden eSATA port doplněné audiokonektory. Jedenáct 5,25" pozic pak již misí stačit pro rozšiřování konfigurace asi každému.

 

Byl pro vás článek přínosný?