Hlavní navigace

DriverScanner: aktualizace a záloha ovladačů, srovnání

25. 11. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Začněme otázkou. Je vůbec potřeba aktualizovat ovladače? Kromě oprav různých problémů, které se mohou projevovat nestabilitou počítače, někdy nové ovladače přinesou nárůst výkonu nebo odemčení skrytých funkcí daného hardwaru. Na druhou stranu nová verze ovladače může nestabilitu systému způsobit. Osobně se kloním k názoru, že ovladače by se na počítači, který funguje naprosto spolehlivě, měnit neměly.

Pokud jste se nicméně rozhodli, že ovladače budete aktualizovat stejně pravidelně, jako systém a některé aplikace, pak máte několik možností. Již jsem zmínil Windows Update, který nabízí většinou jen aktualizace pro grafické a zvukové karty. Druhou možností je návštěva webových stránek výrobce daného hardwaru a „ruční" kontrola toho, zda jsou na webu aktualizované ovladače k dispozici. Třetí možností je použití specializovaného softwaru.

Uniblue DriverScanner 2009

Programy z dílny Uniblue již z našich článků znáte. Třetí nástroj ze sady Uniblue PowerSuite je pomůcka pro aktualizaci, zálohu a obnovu ovladačů. Právě možnost zálohy je velmi důležitá. Velmi často se stává, že instalátor původního ovladače již není k dispozici a v momentě, kdy nový ovladač nainstalujete, není bez zálohy cesty zpět. V momentě, kdy nový ovladač začne způsobovat problémy, zálohu jeho původní verze nepochybně oceníte.

Aktualizace ovladačů

Prvním krokem na cestě ke stažení aktualizovaných ovladačů je jejich vyhledání. V DriverScanneru stačí klepnout na tlačítko Start scan a počkat několik minut. Hledání aktualizací není nejrychlejší, nicméně tento program nebudete používat každý den, takže lze několik minut tolerovat. Na první uvítací záložce okna DriverScanneru najdete informace o celkovém počtu ovladačů a těch, které jsou k dispozici v aktualizovaných verzích:

Po vyhledání aktualizací se program přepne na záložku Driver scan, kde uvidíte seznam nových verzí ovladačů. Seznam je filtrován, nic vám nebrání v tom, abyste si zobrazili kompletní seznam všech ovladačů v počítači, tedy i těch aktuálních. Každá z aktualizací je označena nějakým stupněm bezpečnosti instalace. Pokud u ovladače zaznamenáte problémy, je možné je reportovat přímo z okna DriverScanneru - budete tak varovat ostatní uživatele.

Zálohování a obnova ovladačů

Na záložce Backup najdete nástroj pro vytvoření zálohy vybraných ovladačů. V nastavení můžete vybrat pouze složku, do které je záloha uložena. Uvítal bych, kdyby se zde objevila také možnost vypnutí komprese ovladačů do balíčku ZIP. V podání DriverScanneru můžete jen vybrat konkrétní ovladač nebo zazálohovat všechny najednou. Ve zvoleném umístění jsou zálohované soubory uloženy v ZIPu a ve složkách se stejnými názvy, jako mají ovladače.

Pokud z nějakého důvodu budete potřebovat ovladače ze zálohy obnovit, stačí se přepnout na záložku Restore a zvolit si jednu ze záloh. Po obnovení je třeba počítač restartovat. Pokud aktualizujete jeden ovladač, doporučuji vytvořit jeho samostatnou zálohu, obnovení úplně všeho se v takovém případě nehodí.

Uniblue DriverScanner 2009 je placená aplikace, pořídit jej můžete za 29,95 USD. Bohužel pro Uniblue si myslím, že tento program je nejslabší z celé jejich sady PowerSuite, navíc existují stejné nebo lepší nástroje zadarmo. Jak DriverScanner obstojí v konkurenčním srovnání?

Srovnání nalezených aktualizací

Vzhledem k tomu, že aktualizace ovladačů nabízí i Windows Update, zajímalo mě, jak se bude seznam nabízených aktualizací v obou nástrojích lišit. K placenému DriverScanneru jsem ještě přidal program freewarový DriverMax, o kterém jsme psali v létě. Jak vidíte na úplně prvním screenshotu v článku, Windows Update ve Vistě nabízí ke stažení jen aktualizaci ovladače pro grafikou kartu.

Uniblue DriverScanner 2009 nový ovladač pro grafikou kartu vůbec nezaznamenal, nabídl ale například aktualizace pro Wi-Fi adaptér a diskový řadič. Freewarový DriverMax mě ale potěšil ze všeho nejvíce. Nabídl jak aktualizaci ovladače grafické karty, tak diskového řadiče a dalších ovladačů. Vzhledem k tomu, že DriverMax zdarma nabízí i zálohování a aktualizace, jeví se mi jako mnohem lepší nástroj než placený Uniblue DriverScanner 2009.

Jak často aktualizujete ovladače ve svém počítači? Používáte nějaký speciální nástroj na jejich vyhledávání a zálohy, nebo se spokojíte s kontrolou webu výrobce?

Byl pro vás článek přínosný?