Hlavní navigace

DRM ve Firefoxu bylo nevyhnutelné, připustila Mozilla. Bez něj by to nešlo

15. 5. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Otevřené webové technologie nahradily proprietární řešení. Flashe a Silverlighty v prohlížečích nahrazují nativní přehrávače v HTML. Pryč jsou doby, kdy Microsoft v Internet Exploreru používal (vlastní) technologie, které se mu zlíbily a činily tak web závislým na jednom prohlížeči. Nyní vlastní prohlížeč podobně protěžuje pro změnu Google. Obecně ale otevřené technologie přinesly web všem uživatelům, bez ohledu na prohlížeč.

Stále existuje oblast, kterou bez řešení od třetích stran nebylo možné donedávna pokrýt. Producenti obsahu žádali možnost, jak přes prohlížeč distribuovat zabezpečený obsah, aby ho nikdo nemohl ukrást. Proto vznikl návrh pro vytvoření EME – Encrypted Media Extensions. Jedná se o nativní způsob, jak kontrolovat obsah v prohlížeči, aniž byste potřebovali jakýkoli doplňkový modul.

Buď DRM v prohlížeči, nebo zásuvné moduly

V roce 2013 se o návrh zasadili Google, Microsoft, Netlix a další. Jakkoli zastánci otevřeného webu volají po tom, aby DRM nebylo na web vpuštěno, jiná cesta zřejmě neexistuje. Takto budeme moct v prohlížečích konečně přijímat obsah bez zásuvného modulu (např. Flash Player). Firmy jako Netflix nesouhlasily s tím, že by se video k platícímu uživateli dostalo v nešifrované čitelné podobě.

Mozilla říká, že nemá jinou možnost, než EME implementovat do Firefoxu. Má pravdu, v opačném případě by se uživatelé poohlédli po jiném prohlížeči, který funkci nabízí. Boj za otevřené standardy by byl na úkor uživatele, a to si málokdo dovolí. Podobně Mozilla v minulosti musela ustoupit placeným kodekům.

 

Odpůrcům DRM vadí, že si platící zákazník nemůže s obsahem dělat, co chce. Poskytovatel obsahu určí, kde a za jakých podmínek si jej přehrajete. Nemyslím si, že by v tom byl velký problém. Kdo poskytuje nějakou službu, stanoví pravidla používání. Je pak na spotřebiteli, zda je akceptuje platbou. Nevpustit DRM na web nyní by mohlo ohrozit relevantnost platformy do budoucna.

Cloud24

Např. na mobilních zařízeních Flash Player typicky nefunguje, takže se spoléháme na to, co umí prohlížeče. Takto mají prohlížeče a web šanci zůstat v radaru uživatelů a korporací. Pozornost by se jinak mohla uhnout např. směrem k nativním aplikacím. Ty už dávno považujeme za normální věc, takže web se musí snažit.

Zdroj: the Web developer blog

Byl pro vás článek přínosný?