Hlavní navigace

Droboť od Intelu: knoflíkový počítač Curie, PC v klíčence a 14nm NUCy [CES]

7. 1. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud jste čekali, že se Intel na CES 2015 nespokojí jen s uvedením procesorů Broadwell pro notebooky, strefili jste se. Společnost se pochlubila několika dalšími aktivitami, z nichž se zde podíváme na tři. Jejich spojnicí jsou malé rozměry. Na NUC jsme si už dávno zvykli, nyní ale Intel vkročil i do světa PC velikých jako (přerostlá) klíčenka. A uvedl i speciální hardware pro skutečně malá zařízení. Ten by se s trochou fantazie už dal integrovat nejen do náramku, ale i prstenu.

 

Curie – knoflíkový mikropočítač s čipem Quark SE

Pokud vám jde o velikost, pak nejzajímavějším exponátem je modul Curie, určený pro různou nositelnou elektroniku a podobné aplikace. Curie navazuje na modul Edison, je to ale proti němu o dost víc drobek. Jak vidíte na fotografii, lze mluvit o „knoflíkovém“ formátu – všecko je v kolečku o průměru zhruba 18 mm.

Modul Curie pro nositelnou elektroniku
Modul Curie pro nositelnou elektroniku

Použitým SoC (nebo spíše mikrořadičem) je čip s názvem Quark SE, o němž zatím nic bližšího nevíme. Integrováno má 80 KB SRAM pro operační paměť a 384 KB paměti NAND v roli úložiště. Tento mikropočítač s okolím komunikuje pomocí nízkoenergetického Bluetoothu a integruje další potřebné funkce – obvod pro nabíjení baterie a pohybové senzory. Vše by mělo mít minimální spotřebu, alespoň v porovnání s výkonnějšími mobilními platformami.

Curie se má začít prodávat v druhé polovině roku a běžet na něm má otevřený real-time operační systém (není úplně jasné který, mohlo by jít o FreeRTOS). Intel k modulu bude dodávat softwarovou sadu IQ, která bude sloužit jako základ k tvorbě aplikací, programování senzorů a konektivity, integrace s Cloudem a nebo mobilními zařízeními.

Modul Curie pro nositelnou elektroniku

 

Počítače NUC s čipy Broadwell oficiálně uvedeny

O NUCu na bázi Broadwellu jsme už několikrát psali a na CES byly tyto přístroje definitivně uvedeny. Nová generace bude existovat v nízké verzi, která má místo jen na SSD, a ve verzi s vyšším šasi pro 2,5" disky SATA. Zajímavé je, že slot M.2 pro SSD podporuje u NUCů režim PCI Express ×4, takže je rychlejší než to, co máte na desktopových deskách platformy Z97/H97.

NUC s čipy Broadwell, verze s šachtou pro HDD
NUC s čipy Broadwell, verze s šachtou pro HDD

Tyto krabičky budou mít vyměnitelné horní kryty s různými přídavnými funkcemi. Už delší dobu víme o krytu s bezdrátovým nabíjením nebo s podporou NFC. Intel ale předvedl i kryt s integrovaným TV tunerem Hauppage, což už je o dost zajímavější „náplň“.

Váka šasi mohou u 14nm NUCů mít různé speciální funkce. Vlevo NFC, vpravo víko s TV tunerem
Váka šasi mohou u 14nm NUCů mít různé speciální funkce. Vlevo NFC, vpravo víko s TV tunerem (Zdroj: The Tech Report)

Ještě tento měsíc má jít na trh NUC s 2,1GHz Core i3-5010U, v březnu pak přibude model s Core i5-5250U (1,6 – 2,7 GHz, tento čip má GT3 grafiku HD 6000). Později má přijít ještě verze s Core i7 a zřejmě také s podporou třech video výstupů – dvěma externími DisplayPorty a jedním vývodem na PCB.

Deska vycházející s koncepce NUC, ale se socketem pro CPU. Závan budoucnosti?
Deska vycházející s koncepce NUC, ale se socketem pro CPU. Závan budoucnosti? (Zdroj: Liliputing)

Intel novinářům také ukázal prototyp základní desky inspirované formátem NUC, ale vybavené desktopovým socketem pro normální procesory. Ta se do NUCu nevejde a je určena pro o něco větší přístroje, bere si ale inspiraci z jeho prostorového řešení. Má tedy konektory na obou stranách, SO-DIMMy pro paměti a M.2 pro úložiště a bezdrátový modul. Napájení je pochopitelně skrze externí zdroj. Deska je to pozoruhodná, zatím ale nevíme, zda jde jen o experiment, nebo zda z ní vznikne základ pro novou platformu kompaktních PC.

 

 

Compute Stick

Pokud se vám líbil nápad vyrábět plnohodnotná PC na platformě Intelu ve formě klíčenky (viděli jsme to například zde), pak máme dobrou zprávu. Na CES se za tuto koncepci postavil i sám Intel, když představil minipočítač Compute Stick. Věcička se zasouvá do HDMI, napájí se přes Micro USB a může na ní běžet Linux nebo Windows 8.1 s Bingem.

Intel Compute Stick
Intel Compute Stick (Zdroj: PC Perspective)

Uvnitř je jak jinak než procesor Bay Trail s 2GB RAM a 32GB SSD typu eMMC. Tato verze má stát 149 USD (4000 CZK), má ale existovat i očesaná verze pro Linux s 8GB úložištěm a 1 GB RAM za 89 USD (2400 CZK). Integrována je čtečka pamětí MicroSD, WiFi 802.11n a Bluetooth, přítomen je i jeden port USB plné velikosti. Intel Compute Stick by se měl dostat do obchodů někdy v tomto čtvrtletí, tedy nejpozději v březnu.

Zdroje: Liliputing (1, 2), FanlessTech, The Tech Report, AnandTech, PC Perspective, Intel

Byl pro vás článek přínosný?