Hlavní navigace

Drsné zdražení upgradů: ceny Windows 8 vzrostou na úroveň Windows 7

21. 1. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zase jsme jednou přišli o iluze a tipování nám nevyšlo. Když jsem se pokoušel odhadnout, co nám letos Microsoft v souvislosti s Windows nadělí, jedním z tipů bylo zachování nízké ceny operačního systému. Ceny se ale budou zvyšovat. Nevím, na jaké planetě byste v posledních měsících museli žít, abyste se nedoslechli o tom, že v prvních týdnech budou Windows 8 prodávána za babku. Prvním majitelům bylo umožněno, aby novinku s dotekovým rozhraním ochutnali za více než solidní peníz.

Ve srovnání s dřívějšími cenami šlo o krok kupředu, který by možná dokonce z větší části vymýtil pirátství. Co je skutečně levné, není třeba pirátit. S výjimkou notorických pirátů, jimž dělá problém koupit si aplikaci za několik desítek korun.

Rekapitulujeme: co přinesla akční nabídka a Windows 8

Microsoft nás upozornil na to, že akční nabídka je dočasná, nebudeme si proto hrát na překvapené. Skončit měla přesně 31. ledna 2013, k čemuž ostatně také dojde. Jakými cenami nás Redmondští namlsali? Shrňme si v krátkosti, jaké ceny nabyly platnosti dne 26. října při zahájení prodeje Windows 8.

  • Upgrade na Windows 8 Pro, digitální distribuce: 39,99 dolaru (780 Kč)
  • Upgrade na Windows 8 Pro, maloobchodní distribuce: 69,99 dolaru (1 560 Kč; zdroj: Microsoft)
  • Windows 8 Pro Pack: 69,99 dolaru (od 1 430 Kč)
  • Windows 8 Media Center Pack: zdarma

Takhle nějak to v současnosti vypadá. Microsoft se rozhodl, že nám v počáteční fázi prodeje za skvělou cenu nabídne rovnou dražší edici Pro. Počet edicí byl u Osmiček zredukován na dvě, když nebudeme počítat firemní Enterprise, k níž se běžně v obchodě nedostanete a je pro nás proto nezajímavá. Základní a současně nejlevnější edice se nazývá prostě Windows 8, někdy pro odlišení rovněž Windows 8 Core, zatímco dražší a vybavenější říkáme Windows 8 Pro.

Při běhu na akumulátor se naplno projeví možnosti optimalizovaných Windows 8
Při běhu na akumulátor se naplno projeví možnosti optimalizovaných Windows 8

Ani jedna z těchto dvou edic neobsahuje doplňkový přehrávač Windows Media Center. Ten byl dříve součástí Windows 7, v tuto chvíli se však jedná o čistě doplňkový produkt, který je po dobu akčního období nabízen zcela zdarma. K instalaci je využíván integrovaný panel pro přidávání funkcí, jenž se ve Windows 8 objevil. Media Center lze provozovat pouze ve vyšší edici Windows 8 Pro. Je také součástí balíčku Pro Pack.

Nevýhodný Pro Pack

Microsoft přirozeně nabídl balíček Pro Pack, který ale až do konce ledna nenajde příliš využití. Povyšuje totiž Windows 8 na Windows 8 Pro. Základní edice nicméně v současnosti prakticky není k dostání. Pakliže si v akčním období pořídíte upgrade, dostanete rovnou Pro. Základní verze Osmiček je dosud prodávána jen ve verzi OEM.

Nepřehlédněte: Přecházíme na Windows 8 Pro: levný upgrade systému krok za krokem

Pro Pack lze pořídit také v kamenném obchodě, tedy jako fyzický produkt v pěkné krabici, jenže v ní naleznete stejně pouze licenční klíč. Jím povýšíte stávající instalaci Windows 8 na vyšší edici. Není přitom třeba něco odinstalovávat, instalační médium jednoduše není potřeba. Opět využijete panelu pro přidávání funkcí.

 

Naprosto zásadní změnu ovšem představuje digitální distribuce. Ta totiž sráží cenu produktu zhruba o polovinu (tento údaj berte opravdu s rezervou). Jestliže byste za fyzický produkt, zabalený do krabice, obsahující instalační médium, zaplatili kolem 1 500 Kč, za upgrade pořízený digitální cestou dáte jen 780 Kč. Sice neobdržíte pěkné DVD, to jedině za doplatek, ale buď si instalační soubory Windows přenesete na nějaký flash disk, případně si je sami vypálíte na prázdné DVD. To vás vyjde jen na pár korun, přitom se nebavíme o zrovna složitém postupu.

Digitální distribuce trpí porodními bolestmi

Úplně ideální by bylo, kdybychom se mohli přihlásit ke svému účtu a všechny zakoupené produkty mohli stahovat na vyžádání, dle potřeby. A to včetně aplikací a systémů koupených v běžném obchodě. Microsoft má v tomto ohledu co dohánět. V současnosti je nejlepší si stažený obraz vypálit na nějaké médium. Stáhnout zpětně jej lze, avšak nejedná se o nejpohodlnější cestu.

Bohužel platí, že si musíte stáhnout buď 32bitovou, nebo 64bitovou edici systému, nikoli v závislosti na tom, na jakou chcete přejít. Pakliže jste na počítači používali 32bitová Windows Vista, která byla svého času hojně dodávána i na strojích se 4 GB operační paměti, a to z důvodu lepší kompatibility, dnes by dávalo větší smysl počítač obohatit o 64bitová Windows, která si již poradí s větším množstvím operační paměti. Na trable s ovladači či programy v nich dnes nenarazíte. Jenže migrace ze 32bitů, případně obráceně, není možná.

Dotekový prohlížeč je rovněž šetrný k akumulátoru
Dotekový prohlížeč je rovněž šetrný k akumulátoru

Digitální distribuce vám nabídne instalačního průvodce, jenž se sám rozhodne, jakou edici nainstaluje. Rozhoduje se podle stávající verze Windows.

Cesta nicméně existuje. Musíte si pořídit krabicové balení upgradu, jež obsahuje instalační média s oběma variantami. Není nám známo, proč vám webová stránka při kupování upgradu nedá na výběr, kterou variantu si chcete zvolit. Licenční podmínky ostatně přechod na jinou bitovou edici nezakazují. Stejně tak vás průvodce nenechá změnit jazyk, jenž rovněž převezme ze stávající instalace Windows. Ten lze nicméně v Osmičkách pohodlně změnit po instalaci.

Levná Windows pro doma postavené stroje

Za levnou digitální distribuci jsme každopádně byli rádi, přestože prostor pro zlepšení zbyl. Microsoft v podstatě přestal prodávat klasické krabicové balení s přenositelnou licencí operačního systému. Krabici si koupit můžete, ale buď v ní najdete upgrade, jímž povýšíte stávající počítače na nejnovější Windows, nebo dostanete s novým počítačem předinstalovaný systém od výrobce. Použitá licence OEM rovněž přenositelná není.

Ptáte se, co pořídit na doma postavený počítač? Microsoft uvedl nový typ licence, který zřejmě nejlépe vystihuje popis „OEM na doma“. Nazývá se PUL a na krabici hledejte slovíčka system builder.

¨Osmičky jsou hybridem, který sází na dotekové prostředí
Osmičky jsou hybridem, který sází na dotekové prostředí

Domácí stavitelé počítačů si mohou Windows 8 legálně pořídit za podobnou cenu, kolik stojí běžná licence OEM. Ani tato licence není přenositelná, takže jakmile Windows svážete s daným hardwarem, nelze je později jednoduše přenést jinam. Proto se PUL podobá OEM. Po něčem takovém jsme rovněž volali. Samostatná krabicová a přenositelná edice Windows nikdy nebyla zrovna levnou záležitostí. V případě Windows 8 se vlastně setkáváme se samými nepřenositelnými licencemi.

Konec akce: v únoru přijde zdražení

Doufali jsme v zachování nízkých cen, místo nich ale přijde pořádné zdražení. Ceny se zvýší na následující úrovně:

  • Upgrade na Windows 8, digitální a maloobchodní distribuce: 119,99 dolaru (asi 2 300 Kč)
  • Upgrade na Windows 8 Pro, digitální a maloobchodní distribuce: 199,99 dolaru (asi 3 800 Kč)
  • Windows 8 Pro Pack: 99,99 dolaru (asi 1 900 Kč)
  • Windows 8 Media Center Pack: 9,99 dolaru (asi 200 Kč)

Abychom to shrnuli. Microsoft postaví ceny za krabicové balení na stejnou úroveň jako za digitální kopii. Digitální distribuce dostává na frak, protože její výhodou by obvykle mělo být to, že nám nabídne levnější služby. Asi jste si všimli, že Pro Pack ani v akčním období nepatří k nejvýhodnějším nabídkám. Na tom se nic nezmění. Microsoftu nedoplatíte cenu Windows 8 Pro, nýbrž mu do kapsy nasypete u pár dolarů navíc. Pokud tedy máte zájem o vyšší edici Osmiček, kupte ji rovnou. Pozdější upgrade ze základních Windows 8 se nevyplatí.

Pokud se díváte pozorně, víte, že se ceny dostanou na úroveň cen Windows 7, musíme se proto zeptat, zda si máme na co stěžovat. V době vydání Sedmiček byste za upgrade na edici Home Premium zaplatili 119,99 dolaru, edice Professional by vás vyšla na 199,99 dolaru. Ceny se sice zvednou, ale na úroveň předchůdce Osmiček.

Žádný systém není dokonalý
Žádný systém není dokonalý

Bohužel, vzhledem k nízko postaveným propagačním cenám se nám zdá zdražení až extrémně kruté. Za upgrade na obyčejná Windows 8 již za pár dní z peněženky vysypeme mnohem více, než v současnosti za upgrade na Windows 8 Pro. Osmičky patří k nejrozporuplněji přijímaným produktům posledních let. Ovšem zcela oprávněně. Microsoft se vdechl život hybridnímu operačnímu systému, který obsahuje klasický desktop, nově ale rovněž dotekové prostředí s dlaždicemi a katalogem aplikací.

Bude zájem o drahé dlaždice?

Nízká cena mohla přesvědčit ke koupi i jedince s pochybami. Dobře nakopnutý byznys s prodáváním upgradů se nicméně nejspíš zastaví. Mám silné pochybnosti o tom, že bude zájem o drahý upgrade na hybridní systém. Zřejmě se opět dostaneme do stavu, kdy si koupíme počítač s nějakou verzí Windows a ta nám vydrží po dobu životnosti stroje. Srovnejte např. Windows 7 s Windows 8. Akční nabídka byla výhodná, za pár korun jste mohli dostat optimalizovanější verzi systému, s podstatnými novinkami v desktopu.

Již v recenzi jsem psal, že se upgrade vyplatí už jenom z tohoto důvodu. Průzkumník s pásem karet nebo pozastavitelné manipulování se soubory se řadí k tak výrazným vylepšením, že se stojí za to, o Windows 8 popřemýšlet. Ani Metro vám překážet nemusí a lze ho použít jako obyčejný spouštěč desktopových programů. Tato úloha se nám opravdu osvědčila. Při únorových cenách ale budeme uvažovat jinak. Nebo vy byste si upgrade na Windows 8 za nové ceny pořídili? Pokud máte zájem, stihněte si jej koupit do konce ledna. Stačí navštívit Windows.cz.

¨Deskop nabízí důležitá vylepšení. Kolik jsme ale ochotni za upgrade zaplatit?
Deskop nabízí důležitá vylepšení. Kolik jsme ale ochotni za upgrade zaplatit?

Za několik měsíců nás ovšem trable s upgrady trápit nebudou. Kdo chtěl, na Osmičky přešel. Zbytek bude spokojený s Windows 7, případně jinou starší verzí. A nové počítače budou Windows 8 obsahovat de facto automaticky. Co dodat? Microsoft ze systému vyhodil kodeky, aby ušetřil na poplatcích za licence. Jak se to promítlo do koncové ceny za systém? Ani trochu. Aspoň malé snížení permanentní ceny jsme očekávali. Buďme vděční aspoň za propagační akci.

Zdroj: Blogging Windows

Byl pro vás článek přínosný?