Hlavní navigace

Druhá šance pro webOS. Komunita vydala pokračovatele – LuneOS

3. 9. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Osud v mnohém průkopnického operačního systému webOS byl zpečetěn kvůli více faktorům. Třeba že Palm na trh pustil pouze jeden telefon nepříliš kvalitní konstrukce. Později přidal několik dalších, ale neuspěl. Když firmu pohltilo HP, naděje na úspěch vzrostly. A posléze byly zadupány, když po pár krátkých a neúspěšných pokusech HP vývoj smartphonů a webOS vzdalo.

Později jej koupilo LG a nasadilo v některých svých televizorech. Jenže kdo chtěl webOS na mobilu, měl smůlu. Až doteď. Komunita totiž úspěšně vyprodukovala pokračovatele rodové linie, kterého nově překřtila na LuneOS. Jen aby nevznikly zmatky, projekt se původně nazýval WebOS Ports Open webOS. LG pak vlastní Open webOS.

 

Samostatná vydání LuneOS převezmou jména podle různých druhů kávy. První vydání se nazývá Affogato. Kdybyste si inkarnaci webOS rádi vyzkoušeli, můžete. Je to ale podmíněno vlastnictvím Nexusu 4 nebo HP TouchPadu. Přístroje Galaxy Nexus a Nexus 7 (2012 Wifi) momentálně na seznamu podporovaných najdete.

Nebudou však již udržovány a do budoucna z něj vypadnou. Leda by se o zajištění kompatibility staral nějaký dobrovolník. Autoři připravili průvodce, který nadšencům případně pomůže s portováním systému na další zařízení. Ačkoli se bavíme o prvním ostrém vydání, nečekejte žádné zázraky. Řada věcí funguje napůl, nebo vůbec.

I když rád vidím myšlenku webOS znovu živou, nemyslím si, že by tento systém měl větší šanci na úspěch. Dokud bude existovat komunita, bude ho třeba pár lidí používat. Konkurentů nicméně existuje mnoho a ani větším rybám se nedaří přebít Android nebo iOS.

LuneOS se daří držet při životě myšlenku webOSLuneOS se daří držet při životě myšlenku webOS
LuneOS se daří držet při životě myšlenku webOS

Zdroj: pivotCE via Engadget

Byl pro vás článek přínosný?