Hlavní navigace

Druhá várka vylepšení ve Windows Phone 8.1. Nová rozlišení a HID

14. 2. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Dokumentace, jež doprovázela kit pro vývojáře Windows Phone 8.1, unikla, včetně kitu samotného. Podle všeho si ji teď může z výměnných sítí stáhnout každý zájemce. Obraz ve formátu ISO zabírá 2,36 GB. Čistě dokumentace pak ukusuje 110 MB prostoru. Popisuje novinky v systému, ovšem s tím, že ne každá funkce bude ve finálovém sestavení dostupná. Microsoft už má stanovený určitý plán. Pokud něco nedokončí včas, do Windows Phone 8.1 funkci nezahrne.

První část souhrnu: Vyčerpávající přehled novinek v méně sociálních Windows Phone 8.1

Kdyby se to stalo, pravděpodobně ji spatříme o několik měsíců později. Část dokumentace popisuje zrcadlení obrazu z telefonu na velkou obrazovku. To bude možné také buď pomocí USB, nebo bezdrátově (zřejmě pomocí Miracastu). Ani tady nemáme jistotu, že se funkce ve stanovém termínu dočkáme. Největší vlnu novinek máme úspěšně za sebou. Pakliže jste se úspěšně schovali do krytu, doporučujeme přečíst si náš souhrnný článek.

Dnešní galerie sbírá obrázky zveřejněné na webu Windows Phone Hacker.

Nová nástrojová lišta pro fotoaparátAutorizace účtu Google pomocí OAuth
Nová nástrojová lišta pro fotoaparát | Autorizace účtu Google pomocí OAuth

Sociální uzel Lidé

Microsoft v dokumentaci dále rozebírá postupné sloučení Windows Phone s Windows RT. Technickými podrobnosti vás zatěžovat nebudeme. Důležité je, že univerzální aplikace budou. Vývojářům se ulehčí práce a platformy od Microsoftu budou najednou atraktivnější. A teď k věcem, o nichž jsme ještě skutečně dosud nemluvili. Windows Phone 8.1 budou podporovat Bluetooth 4.0, včetně technologie LE.

Jeden ze slajdů prozradil velice důležitou věc. Minule jsme si stěžovali na to, že novinka bude méně sociální. Přímá integrace sociálních sítí je jedním z argumentů, kterými člověka přemluvíte k tomu, aby jeho příští smartphone poháněly dlaždice. Microsoft nicméně otevře uzel Lidé tak, aby k němu dostaly přístup sociální aplikace. Nechci se nadchnout zbytečně brzo, ale co když nám sociální integrace zůstane v jiné formě, kde vývojáři těsně integrují svou sociální síť do systému?

 

Plán by selhal, kdyby žádné aplikace nevznikly. Klíčová slova ze slajdu nicméně přímo nenaznačují, že bychom stále mohli aktualizovat statusy na více sítích současně. Budeme aspoň doufat. Minimální podporované rozlišení se kvůli levným telefonům sníží z 480 × 800 na 384 × 640 bodů. Naopak maximální se z full HD zvedne na QHD, čili na 1440 × 2560 bodů. Nově bude podporováno i 540 × 960 bodů.

Týdenní přehled kalendářeSynchonizace více kalendářů od Googlu
Týdenní přehled kalendáře |Synchonizace více kalendářů od Googlu

Pořádná podpora kalendářů od Googlu

Aplikace budou nezávislé na rozlišení, neboť velikost prvků bude přizpůsobena hodnotě dpi. Jak už víte, výchozím a jediným prohlížečem bude Internet Explorer 11. Z Podstaty věci proto očekávejte podobné novinky, které nám prohlížeč předvedl ve Windows 8.1. Myšleno z technického hlediska. O tom, že nám dovolí vybrat si mezi stažením a uložením souboru, jsme už psali. Ukládání naznačuje, že v systému opravdu bude nějaký správce souborů. Což ostatně později potvrdil i @AngelWZR.

Kromě stahování budeme moct i nahrávat soubory rovnou z prohlížeče. Podporovány budou minimálně fotografie. Internet Explorer 11 se nezalekne WebGl ani videa v HTML5. Přepínání panelů pomocí stávajícího prostředí nám Microsoft zřejmě sebere. Místo toho budeme otevřené stránky přepínat pomocí standardní nabídky multitaskingu. Příznivci služeb od Googlu ocení, že Windows Phone 8.1 si budou rozumět s Google Calendar. V současnosti nelze synchronizovat více než jeden kalendář.

Protokol Human Interface Device

Pro uživatele služeb od Googlu a současně telefonu s dlaždicemi bylo odstřižení do protokolu EAS zkrátka velice nepříjemné. Souvisí správa více kalendářů s tím, že Windows Phone 8.1 podporuje přihlášení pomocí OAuth? Kromě centra oznámení bude stavový řádek naznačovat, když vám přijde nový e‑mail. Ikona se usadí vedle síly signálu. SDK naznačuje i případnou spolupráci s příslušenstvím, které podporuje protokol HID. Co třeba ovladač od Xboxu? To by se hry hrály lépe.

Ikona upozorňující na e-mail
Ikona upozorňující na e-mail

Zvlášť kdybyste obraz promítli na větší monitor. Instalace aplikací na SD karty bude, to jsme již psali. Podle všeho ale bude vývojář zodpovědný za to, jestli jeho aplikace bude nebo nebude karty podporovat. Když se probudí se špatnou náladou, tak paměťové karty zatrhne. Jestliže doteď jsme směli aspoň ukládat snímky obrazovky, ve Windows Phone 8.1 budeme dění rovnou nahrávat.

Hráči se tak snadno se svými výkony podělí s ostatními. Další API umožní snadné vytvoření aplikace na editaci multimediálních souborů. Takže kromě fotek klidně oříznete video. Všichni příznivci platformy ocení, že na pozadí bude smět běžet více úloh. Prý se aktivní dlaždice bude dát označit jako přečtená nějakým gestem. Takže odpadne nutnost vstoupit do aplikace, přestože to pro vás v tu chvíli nebude mít význam. Microsoft nás potěší dalšími drobnostmi. Telefon nás třeba volitelně upozorní, pokud ho připojíme k nabíječce, jež dodává málo proudu.

Byl pro vás článek přínosný?