Hlavní navigace

Druhé GPU AMD na bázi Polaris je prý 14nm. Bude větší, než byl Pitcairn?

15. 2. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Informací o tom, jak budou vypadat (a jaký výkon budou mít) nová GPU, která letos přijdou na trh, zatím moc není. Není ani jasné, zda stále platí informace z léta, které hovořily o přípravě tří modelů Ellesmere, Baffin a Greenland, které měly tvořit generaci Arctic Islands; AMD poté jejich architekturu oficiálně pojmenovalo Polaris, ale o samotných čipech nic nesdělilo. Na webu se ale nyní něco objevilo díky sociální síti LinkedIn, kde se jen z inženýrů pracujících na FinFETových čipech pochlubil velikostí „svého“ GPU.

Informace odhalil inženýr jménem Jurgen Hao, který zhruba do poloviny loňského roku pracoval v AMD ve vývojovém centrum v Pekingu. Ve svém profilu uvádí participaci na čtyřech grafických procesorech, třech 28nm a jednom 14nm. Čip označený jako „dGPU projekt F“ má být vyráběn 14nm procesem (14LPP) u GlobalFoundries nebo Samsungu a údajně má plochu 232 mm². To je poměrně zajímavá informace, protože v rámci jedné generace čipů na stejném procesu obvykle s velikostí čipu koreluje jeho výkon.

Záznam o 14nm GPU AMD na LinkedIn (Zdroj: VideoCardz)
Záznam o 14nm GPU AMD na LinkedIn (Zdroj: VideoCardz)

Plocha 232 mm² by toto GPU řadila někam do mainstreamu. Pokud bychom srovnávali s dobou, kdy šla v roce 2012 na trh první 28nm GPU, jednalo by se zhruba o obdobu Pitcairnu (Radeon HD 7850/HD 7870). Relativně ale asi bude silnější, jelikož pro Pitcairn se uváděla o 10 % menší plocha 212 mm². Zároveň by, pokud je tento údaj pravdivý, šlo zřejmě o druhé GPU na výkonnostním žebříčku počítáno odspodu. Nejde totiž o čip, který AMD předvádělo na CES 2016 – podle svědectví novinářů, kterým bylo ono GPU ukázáno, by rozměr tehdy prezentovaného čipu měl být okolo 120 mm², což by pro změnu odpovídalo velikosti Cape Verde z karet HD 7750/HD 7770 (to mělo 123 mm²).

Zde stojí za to podotknout, že ačkoliv loni prosáklé zvěsti hovořily o třech čipech, AMD samotné v uplynulých měsících ve svých vlastních prohlášeních zmiňovalo jen dvě GPU, připravovaná letos na výrobu s FinFETy. Pokud by ale tyto „pozice“ zaplácl 120 mm² a 232 mm² čip, mohlo by to znamenat, že AMD letos neuvede nic výkonnějšího? Tahiti coby špička nabídky v roce 2012 měřilo 352 mm². Tato možnost tu asi je, ovšem dostupné informace jsou zatím tak útržkovité a nejisté, že závěry tohoto druhu asi ještě není možné dělat.

 

Opatrně s tím číslem

Informace na tomto profilu v LinkedIn totiž vůbec nemusí být tak zaručené, jak by se dalo čekat. Předně od odchodu dotyčného zaměstnance z firmy uplynulo mnoho měsíců, takže zde teoreticky může být řeč o GPU, které bylo mezitím zrušeno, odloženo na pozdější dobu, nebo překopáno. Teoreticky také nikdy nemuselo být zamýšleno pro uvedení už v tomto roce.

Důvodem, proč bych se zatím na udávaný rozměr druhého(?) Polarisu moc nespoléhal, jsou ona další GPU v seznamu. Jurgen Hao je označuje jako projekt C, D a E (což ale patrně nejsou nějaká interní označení, ale zřejmě naopak snaha vyhnout se nutnosti skutečná kódová jména zmínit). Pozoruhodné je, že velikosti těchto čipů moc nesedí s tím, co má AMD na trhu. Má se jednat o 100mm² a 250mm² čip vyráběný v TSMC a 220mm² čip v GlobalFoundries, vše na 28 nm. Taková 28nm GPU Radeon ale neznáme – vedle těch zmíněných výše měřilo Bonaire 160 mm², Mars/Oland 90 mm² a Hawaii 438 mm².

GPU Hawaii (TechRadar)
GPU Hawaii (TechRadar)

Vysvětlení by asi mohlo být takové, že čipy C/D/E byly zrušeny před uvedením, nebo na něj teprve čekají (což ale při 28nm výrobě nedává moc smysl). Ovšem jelikož čísla nesedí u všech tří, mohou být jednoduše chybná. Pak by ovšem mohl být stejně matoucí či chybný i onen ústřední údaj o 232 mm², které má prý měřit nové 14nm GPU.

Nicméně uvedení čipů s podobnými plochami, jaké měla GPU z počátku 28nm éry, by dávalo smysl; jejich velikost byla patrně spoluutvářena podobnými faktory (cena waferu, frekvence chyb, výtěžnost), jaké budou platit v raných fázích 14/16nm éry. Že se skutečně objeví nějaké GPU s plochou okolo 230 mm², je tudíž asi dost pravděpodobné.

Zdroj: VideoCardz

Byl pro vás článek přínosný?