Hlavní navigace

DSL internet s rychlostí 1 Gb/s bude možná dokončen už příští rok

Sdílet

Zdroj: Redakce

Mezinárodní telekomunikační unie (ITU) se dostala k první fázi schvalování nového standardu G.fast (ITU-T G.9700), jenž by měl navýšit rychlost přenosu skrz telefonní linky při zachování nízké ceny. G.fast počítá s rychlostmi až 1 Gb/s. Pokud vše půjde hladce, standard bude připraven ke komerčnímu nasazení už příští rok.

 

Nečekejte ale dvacetinásobné zrychlení každé domácí pevné linky. Vysoká propustnost bude fungovat jen na velmi krátké vzdálenosti. Přesně před měsícem testovala laboratoř Alcatel-Lucent spolu s rakouským operátorem A1 využití v praxi a rychlosti 1,1 Gb/s bylo dosaženo na kabelu o délce 70 metrů. Po 100 metrech už byla rychlost „jen“ 800 Mb/s.

A na starých nestíněných měděných vodičích bylo po 100 metrech naměřeno maximálně 500 Mb/s (jedna linka). U dvoulinek to však bylo kvůli přeslechům jen 60 Mb/s. Po zapojení vektorizace propustnost vzrostla zpět na 500 Mb/s. Běžné sítě VDSL na takovou vzdálenost dosahují maximální rychlosti okolo 50 Mb/s, u standardu VDSL2 až 100 Mb/s. Standard má v první fázi využívat 100MHz šířku pásma, později i 200MHz, což by mohlo propustnost až dvojnásobit. Počítá se s asynchronním režimem (dowload/upload) 90/10 % i 10/90 % a také synchronním 50/50 %.

G.fast se tedy bude hodit hlavně těm, co sídlí blízko ústředen (DSLAMů). A při těchto rychlostech bude ještě důležitější, aby byly zavedeny optické linky až na úroveň ulic, teprve pak má G.fast smysl. Natahovat optiku až do jednotlivých domácností je nákladné, využití pevných linek bude levnější.

Zdroj: ITU

Byl pro vás článek přínosný?