Hlavní navigace

Duel DDR3 pamětí: Corsair versus Kingston

11. 3. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

 

Corsair a Kingston – úvod a parametry

 

Samozřejmě nejen uvedení nových procesorů od AMD ovlivní prodej DDR3 pamětí. Dalším faktorem je i cena v obchodech, která se pozvolna blíží již zaběhnutým modulům DDR2. Pro výrobce tohoto typu pamětí je však nejduležitější právě masivnější rozšiřování a tedy i podpora ze strany výrobců ostatního hardwaru. Přece jen doposud byla situace taková, že DDR3 podporoval Intel pouze na určitých deskách, které byly většinou dražší, než ty, s podporou DDR2.

S nástupem Core i7 se trh DDR3 pamětí také velmi zkomplikoval, neboť se užitatelé musejí dívat nejen na frekvenci a časování, ale i na napětí, na kterém paměť pracuje. Proslýchá se sice, že tento problém bude u nově připravovaných desek DFI vyřešen, zatím se však s touto komplikací musíte poprat sami.

Corsair DIMM 4096MB DDR III 1600MHz TW3X4G1600C9DHX

Dvojice paměťových modulů s kapacitou 4GB by měla stačit i hodně náročným uživatelům. Rychlost těchto pamětí dle specifikací není nijak závratná, přesto by však frekvence 1600 MHz měla být dostačující. Asi největším zádrhelem těchto Corsairů je velmi vysoké časování CL9, které sice pro výkon DDR3 pamětí není až tak podstatné, nicméně nízké časování se hodí pro přetaktování. Taktéž napájecí napěti 1,8 V naznačuje, že tento kit není určen majitelům Nehalemu.

V praxi bohužel i přes nikterak oslnivé nastavení paměti nepracovaly stabilně a bylo nutné poupravit časování a ještě mírně zvýšit napětí. Ze základních 9-9-9-24-2T se časování vyšplhalo až na 9-10-10-27-2T, přičemž napětí bylo potřeba zvýšit o jednu desetinu na 1,9 V. Teprve po těchto úpravách byly paměti 100% stabilní.

Vzhledem k vysokému napětí budou paměťové čipy produkovat vysoké množství tepla, proto je Corsair zařadil do série DHX (Dual-Path Heat Exchange), která vyniká precizním dvouvrstvým chladicím systémem. Teplota 43 °C mě však příliš nepřesvědčila o kvalitě těchto dvou modulů. Na přetaktování bohužel můžete zapomenout. Dalo mi docela zabrat najít správné nastavení, aby paměti běžely stabilně na základních 1 600 MHz. Jakékoliv další pokusy o navýšení frekvence ztroskotaly na nestabilitě systému.

Do testů jsem nově zahrnul i možnosti pamětí při napětí 1,6 V, které by mělo splňovat požadavky řadiče v Nehalemu. Frekvence 1 333 MHz s vysokým časováním CL8 je svými výsledky zhruba na úrovni 1 066 MHz modulů DDR2 s časováním CL5. Pokud tedy hledáte paměti, které zvýší výkon vašeho počítače, tyhle to s největší pravděpodobností nebudou. Vzhledem k vysoké kapacitě je však využijete u náročnějších aplikací jako Photoshop.

Kingston DIMM 2048MB DDR III PC2000 KHX16000D3K2/2GN

Kalifornská společnost Kingston je jednou z velmi oblíbených značek u přetaktovávačů. Přesně do této kategorie zapadají testované moduly z řady HyperX s frekvencí 2000 MHz, které mají výkonu na rozdávání. Časování je sice vyšší, ale u této frekvence snad ani nižší než CL9 očekávat nemůžete. Pro mnohé desky může být také problémem vyšší napětí 2,0 V, které v počátcích DDR3 modulů nebylo zrovna časté. Mnohé desky navíc značně snižují napětí pamětí při přetaktování a tak se z nastavených dvou voltů může hravě stát i o desetinu méně. Paměti pak nemusejí být zcela stabilní. To však nebyl problém testovaných modulů. Ty byly stabilní dokonce i při napětí 1,9 V.

U těchto modulů jsem provedl testů poněkud více, abyste si mohli udělat obrázek, jak které nastavení má vliv na výkon pamětí. Jak jsem již zmínil, paměti neměly problém s nižším napětím 1,9 V a na základní frekvenci byly naprosto stabilní. Zkusil jsem jim tedy ještě mírně snížit časování – CL8 stále stabilní. Podle těchto výsledků si dovolím tvrdit, že se jedná o velmi kvalitní paměti, které jsou vhodné pro každého počítačového nadšence. Vzhledem k tomu, že stropem testovacího procesoru E8200 je hranice FSB 510 MHz, nedostaly se paměti výše. Stále však dovolily práci na velmi dobrém časování 8-8-8-24-1T.

Na nízkém napětí 1,6 V již jejich výsledky příliš nevybočovaly z řady. Stabilní frekvence se pohybovala kolem 1333 MHz při časování CL8 . Šlo tedy velmi dobře vidět, že čipy jsou stavěny na vysokou frekvenci a jejich využití je směrováno na extrémní přetaktování.

Testovací konfigurace a výsledky testů

Při testování pamětí není snadné zajistit jejich maximální porovnání. S každým startem operačního systému (spuštěním jádra, nahráním ovladačů,…) se tvoří jistá neměřitelná odchylka. Jak později uvidíte, velký vliv na paměti má i vnitřní FSB a celková frekvence procesoru. Paměťové moduly se liší i svou maximální frekvencí. A nakonec to hlavní. Porovnávat různé paměti se stejným časováním a stejnou frekvencí nemá příliš velký smysl, protože rozdíl bude jednak v řadu několika procent a bude z velké části ovlivněn právě spuštěním systému či jinou chybou v měření.

 

V následující sérii grafů najdete porovnání jednotlivých paměťových kitů na základní frekvenci. Zde stále platí to, co u DDR2 – tedy vyšší frekvence s vyšším časováním má podobný výkon jako nižší frekvence s nízkým časováním. Záleží tedy hlavně na aplikacích, které používáte. Co se týče herních testů, v těch si drahou pamětí příliš nepomůžete. U novějších her bych raději doporučil větší kapacitu na místo vyšších frekvencí.

Mnohé z vás jistě zarazí použitá základní deska. Proč jsme nepoužili čipovou sadu nForce 790i Ultra SLI? Měl jsem co dočinění s několika deskami s touto čipovou sadou a pro testování pamětí bych si je nedovolil použít. Výsledky byly velmi zkreslené a neporovnatelné. Například u modulů Kingston jsem na nForce 790i Ultra SLI naměřil na frekvenci 2 GHz místo očekávaných 10 GB/s jen 8,3 GB/s.

Závěrečné hodnocení

 

V tomto testu jsme proti sobě postavily paměti s vysokou frekvencí a vysokou kapacitou. Velkým zklamáním pro mě byl fakt, že i přes vysokou frekvenci Kingstony nepodaly lepší výsledky v porovnání s papírově mnohem slabšími Corsairy. Z tohoto testu tedy vzhledem k mnohem nižší ceně za gigabajt vycházejí výhodněji Corsairy. Zájemce čtoucí pouze závěr však upozorňuji, že tyto pamětí nejdou vůbec přetaktovat a mají problémy se stabilitou na základní frekvenci.

Corsair TW3X4G1600C9DHX

+ frekvence
+ cena
+ kvalitní rozvaděč tepla


- stabilita
- nemožnost přetaktování
- vysoké napětí

Vítězné vavříny si však odnášejí paměti Kingston a to zejména za skvelý přetaktovávací potenciál, který jim umožnil pracovat na frekvenci 2036 MHz s časováním 8-8-8-24.

Kingston KHX16000D3K2/2GN


+ vysoká frekvence
+ velmi dobré přetaktování
+ kvalitní rozvaděč tepla

- vysoké napětí
- vysoká cena

Při testování jsem měl k dispozici ještě starší verzi modulů Kingston, které byly osazeny nízkým rozvaděčem tepla. Aktuálně prodávané 2GHz moduly jsou již osazeny hodně vysokým rozvaděčem. Před koupí takovýchto modulů se proto nejdříve přesvědčte, zda vám nebudou kolidovat s pasivem na procesoru. Výška je totiž oproti starší verzi v podstatě dvojnásobná.

Za zapůjčení paměťových modulů děkujeme společnostem Corsair a Kingston.

                       

Byl pro vás článek přínosný?