Hlavní navigace

Duel: Thermalright SI-128 vs. Scythe Ninja

29. 6. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

 

Thermalright SI-128 SE

 

Ninja je zástupcem klasického věžového návrhu, SI-128 zase typickým řešením foukajícím vzduch proti základní desce. Výhody a nevýhody obou přístupů jsme již popsali v druhém dílu seriálu o tichém PC, takže si raději rovnou představme dnešní soky.

Thermalright SI-128 SE

Chladič od renomovaného výrobce pro mě byl vcelku velkou neznámou. Na internetu jsem našel několik testů jeho předchůdce SI-128. Avšak testů tohoto modelu bylo jako šafránu. I proto jsem se rozhodl podívat se mu na zoubek. Výrobce přídomkem SE označuje tuto verzi jako Silent Edition. V praxi se to projevuje tím, že žebra mají v ploše výstupky, které by měly zvýšit turbulentní proudění vzduchu a tím i zlepšit přenos tepla do chladícího média.

Chladič dorazil v nenápadné, avšak velmi pevné krabici z béžového kartonu. Výrobek je v ní však pěkně chráněn pěnovými bloky a zvlášť najdete menší krabičku s montážním příslušenstvím. Ovšem pozor, ventilátor není součástí balení.

 

Po rozbalení montážního příslušensví najdete sady na uchycení pro patice AMD AM2 a Intel 775. Sympatické je přibalení malého klíče pro utažení šroubů a velké balení pasty. Překvapením pro mě byla masivnost backplatu (kovové destičky, která zespodu zpevňuje základní desku), jenž každopádně není na škodu a jedná se o stejný typ, který se balí k monstróznímu bratříčkovi IFX-14. Přiložený popis instalace není sice česky, ale je ilustrován a neměl by být tedy problém tento chladič usadit.

Vlastní pasiv se skládá z velkého počtu hliníkových žeber, která jsou usazena na čtyřech heatpipe o průměru celých 8 mm. Ty jsou dále svedeny do základny, kde jsou naletovány, což je skvělá zpráva, protože Thermalright míval právě s tímto problémy a jak je vidět, vyřešil je velmi dobře.

 

Kritiku si ale zasloží základna, která je velmi hrubě opracovaná a navíc je vcelku konvexní. Můžeme se pouze domnívat, zda to byl úmysl, nebo ne. Toto může pomoci v případě, že vaše IHS (kovová destička na rozvod tepla od jádra procesoru) je konkávní, jinak vznikne vzduchová kapsa mezi procesorem a chladičem. Neobvyklým prvkem jsou dva vyztužující dráty naproti heatpipe, které jsou zde chytře umístěny jako opatření proti nechtěnému ohnutí chladiče. Jinak na přenos tepla nemají žádný vliv. Celý chladič je poniklovaný, takže pokud máte skříň s oknem, neudělá určitě ostudu.

 

Instalace chladiče je relativně nenáročná, stačí postupovat podle návodu. Zespod desky se se položí backplate, do kterého předtím vložíme matky a zajistíme O kroužky. Z druhé stany desky poté namontujeme vlastní držáky spony. Není tak problém s orientací chladiče a můžete si vybrat, jakým směrem má být natočený. Dále už jen naneseme teplovodivou pastu, nasadíme chladič na procesor a pomocí dvou šroubů s pružinami jej zajistíme přes sponu.

Uchycení ventilátoru je řešeno dvěma ocelovými klipsami, které se zasunou do otvorů v žebrování a následně se zaklapnou přes ventilátor. Nutno podotknout, že na chladiči jsou silikonové pásky, které mají za úkol zachycovat vibrace. Tím je instalace dokončena.

Rozměry
125 × 145 × 91,5 mm
Otáčky ventilátoru

ventilátor není součástí balení

Průtok vzduchu
dtto
Hmotnost
510 g
Kompatibilita
LGA 775, AM2
Přibližná cena
930 Kč

Web výrobce: Thermalright SI-128 SE

 

Scythe Ninja Plus Rev. 2

 

Scythe SCNJ-1100P Ninja Plus Rev. 2

Tento chladič asi netřeba nějak moc představovat, jde o věžový chladič skládající se z hliníkových žeber a šesti (efektivně dvanácti) heatpipe. V testu byla druhá revize tohoto chladiče, což znamená, že uchycení na LGA 775 je řešeno pomocí plastových nacvakávacích kolíků. Toto je ale podle mě pro takto velký a těžký chladič nedostatečné, proto jsou všechny testy prováděny s upraveným uchycením. Původní plastové packy jsou vyměněny za šrouby. Ty se šroubují do backplate, který jsem si také pořídil, jelikož v balení chybí.

Oproti minulému výrobku je krabice pestrá a plná různých popisků. Nicméně je také dostatečně pevná a chladič by měl přežít cestu dopravcem bez újmy. Balení opět skrývá menší krabičku s příslušenstvím, kde najdeme spony na LGA 775, socket 478, AM2, 939 a 754. Dále pak spony na uchycení ventilátoru, šroubky, teplovodivou pastu v prapodivném pytlíčku a ventilátor. Jedná se o model s kluznými ložisky a specifikace říkají následující: hlučnost 20,94 dBA, průtok vzduchu 49,58 cfm, otáčky: 1200 rpm (± 10 %). Podle mých vlastních zkušeností je na plné otáčky ventilátor slyšet vcelku výrazně, nicméně kolem 800 otáček je již prakticky neslyšný.

Podívejme se na vlastní pasiv. Teplosměnná plocha čítá 23 hliníkových žeber, která jsou nasazena na dvanácti měděných heatpipe o průměru 6 mm. Ty se sbíhají v základně, která je v tomto případě ukázkově rovná a díky niklování dostala zrcadlový lesk. Bohužel, heatpipe již nejsou v tomto případě připájeny, takže přenos tepla od procesoru může být menší, než by mohl být.

Nad základnou se poté nachází menší hliníkový pasiv, který má pomoci s odvodem tepla. Na vrchu chladiče jsou heatpipe zakončeny pěknými maticemi. Tento chladič by měl být díky velkému rozestupu jednotlivých žeber lepší v pasivním chlazení,. Jak je tomu doopravdy, už za chvíli zjistíte.

Instalace je v případě původních spon snadná. Pouze přišroubujete zvolenou sponu k chladiči, nanesete pastu na procesor a snadným zacvaknutím uchytíte. V našem případě byl postup o něco složitější, zespod desky byl nainstalován backplate, do kterého jsem zašrouboval šrouby, jež nahradily původní plastové nacvakávací systém. Jelikož má chladič čtvercový průřez, nemusíte se trápit s jeho orientací. Namontování ventilátoru je velmi podobné instalaci na minulém chladiči, do zářezů v žebrech se uchytí ocelové spony, které poté uchytí ventilátor.

Rozměry
110 × 110 × 150 mm
Otáčky ventilátoru
1200 ot./min
Průtok vzduchu
49,58 cfm
Hmotnost
640 g
Kompatibilita

LGA 775, socket 478, AM2, 939 a 754

Přibližná cena
1100 Kč

Web výrobce: Scythe Ninja

 

Testy, verdikt

 

Testování

Chladiče byly testovány ve skříni Cooler Master Elite 334 s vyříznutými mřížkami ventilátorů a ucpanými perforacemi v bočnici. Vpředu i vzadu byl osazen ventilátor Nexus D12SL-12 PWM na fixních 1000 otáčkách. Ten samý ventilátor byl použit jako referenční pro testy a to hlavně díky možnosti regulace od 500 do 2000 ot./min. Jako pastu jsem v obou případech použil Arctic Cooling MX-2, teplota okolí se pohybovala kolem 20 °C.

Testoval jsem s pomocí programu OCCT, který umí zatížit obě jádra a vygenerovat pěkný graf. Teploty byly dále porovnány s výsledky z programu Realtemp, který dokáže měřit správně 45nm procesory Intel, a upraveny podle něj.

Skříň
Cooler Master Elite 334
Procesor
Intel Core 2 Duo E8400
Základní deska
Gigabyte G31M-S2L
Paměti
Geil 2× 1 GB DDR2-800
Pevný disk
Western Digital WD6400AAKS
Optická mechanika
Samsung SH-S203D
Grafická karta
Sapphire Radeon X1950 GT
Chladič grafické karty

Arctic Cooling Accelero S1

Zdroj
Seasonic S12 430WSkříň
 

Zvolil jsem dvě rychlosti ventilátoru: 1000 a 2000 ot./min a pasivní režim. První várka testů probíhala na nepřetaktovaném procesoru, druhá várka s mírným přetaktováním na 3600 MHz při napětí 1,3 V. Jako porovnání byl použit Box chladič od procesoru Intel Core 2 Duo E8400.

    

Výsledky

 

Jak je vidět, tak v nepřetaktovaném stavu bez zátěže mezi chladiči kromě pasivního chlazení moc rozdíl není. Původní chladič jsem na pasivní režim raději ani netestoval. Ninja zde už ale začíná ukazovat svoje kvality coby pasivní chladič.


Po přetaktování se již začínají ukazovat veliké rozdíly mezi testovanými chladiči a Box chladičem od Intelu. Zajímavé je, že testované chladiče s ventilátorem dosáhly totožných výsledků. Ovšem při pasivním chlazení už máme jasného vítěze, rozdíl 11 °C hovoří velmi jasně. Toto ale byly teploty bez zátěže, pojďme se podívat, jak si poradí chladiče s teplem vyprodukovaným při zátěži.


Bez přetaktování se vícemeně opakuje předchozí situace, kdy Box chladič nestíhá, Ninja i SI-128 se Box chladiči vyrovnávají i při pasivním chlazení, Ninja ho dokonce o 9° C překonává. Nastává zde ale zajímavá situace. Je vidět, že otáčky ventilátoru mají pramalý účinek na teplotu a rozdíly mezi 1000 ot./s a 2000 ot./s jsou minimální. To už se ovšem nedá říci o hluku.


Poslední graf nám ukazuje, za jakým účelem byl Scythe Ninja vytvořen. Rozdíl 16 °C při pasivním chlazení je doslova drtící. Naopak při ofuku už pomalu získává navrch výrobek od Thermalrightu. Výkon Box chladiče asi netřeba komentovat, na maximální otáčky jednoduše nestíhal, stejně jako Thermalright na pasivní provoz.

Situace, kdy nárůst otáček nezpůsobil znatelné snížení teplot, se opět opakuje. Vysvětlením může být to, že design chladiče jsou opravdu uzpůsobeny menšímu průtoku vzduchu, a tak jim již vyšší otáčky nepomáhají.

Hodnocení

V testu se nám sešly dva zajímavé a konstrukčně velice odlišné chladiče. Když se podíváme za jakým účelem byly podle výrobců vytvořeny, tak oba zvládají svojí úlohu dobře. Thermalrightu se novější verze SI-128 SE vydařila a opravdu již při nízkém průtoku vzduchu není problém uchladit dnešní procesory.

Máme-li ale hodnotit výsledky pro opravdu tiché PC, Scythe Ninja opravdu potvrzuje to, co se o něm všude tvrdí. Je to výborný pasivní chladič procesoru, který bude v tomto ohledu hledat konkurenci jen těžko.

Při výberu chladiče hraje velikou roli také cena. Oba chladiče vyžadují dodatečné investice. SI-128 větrák, který jde dnes sehnat za nějakou stokorunu, Ninja bude zase chladit a hlavně držet lépe, pokud dokoupíte backplate se šrouby. Opět je to podobná investice. Celkově vychází tedy Ninja o něco dráž, ale dle mého názoru se to určitě vyplatí, pokud to myslíte s projektem tichý počítač opravdu vážně.

Scythe Ninja Plus rev. B

+ vynikající chladící výkon v pasivním režimu
+ velká kompatibilita
+/- ventilátor součástí balení
- backplate není v balení
- malinko slabší s ventilátorem

Thermalright SI-128 SE

+ výborný systém uchycení
+ solidní výkon s ventilátorem
+ ofuk součástek na desce
+/- ventilátor není součástí balení
- slabší výkon na na pasivní režim
- narušení toku vzduchu ve skříni

Byl pro vás článek přínosný?