Hlavní navigace

Důležité patenty Rambusu jsou podle patentového úřadu neplatné

14. 9. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Kdo by neznal Rambus, společnost, která se živí vývojem technologií a jejich licencováním po dobrém či po zlém. Loni v létě americká Komise pro mezinárodní obchod (ITC) rozhodla, že Nvidia, Hewlett-Packard a další společnosti porušily tři patenty Rambusu. Nvidia tehdy zvažovala odvolání, nakonec se ale s Rambusem mimosoudně vyrovnala.

Z porušení šesti patentů včetně oněch tří Rambus viní také plejádu 24 firem, mezi nimiž figurují například Broadcom, STMicroelectronics, MediaTek, Asustek Computer, Seagate Technology Plc, Nvidia, Freescale Semiconductor nebo Cisco Systems. Stížnost na ně podal Rambus v prosinci/decembri minulého roku a spor buď zřejmě není rozsouzen, nebo jeho výsledky nebyly zveřejněny.

Jenže co se nestalo – jiný byrokratický orgán, patentový úřad (USPTO), nyní rozhodl, že dva ze tří patentů, za které Rambus zkasíroval Nvidii, HP a jiné, takzvané patenty „Barth I“, jsou neplatné (tolik k vysvětlení, proč je v nadpise novinky stylistická chyba opakování slova „patent“ – není úřad jako úřad). Rozhodnutí ohledně platnosti či neplatnosti třetího sporného patentu přijde v horizontu několika měsíců.

Co z toho plyne pro Rambus? Zatím nic, neboť se společnost může proti rozhodnutí odvolat a než USPTO případ znovu prošetří, patenty zůstávají v platnosti. Neznám záludnosti amerického obchodního práva a tak nemohu vyloučit, že se Rambus může odvolávat ještě vícekrát a ještě někam jinam. Nicméně, pokud budou jeho patenty – byť pouze dva – definitivně prohlášeny za neplatné, k čemuž nyní USPTO učinil první krok, Rambus přijde o velkou část svých příjmů z licenčních poplatků.

Zdroj: Reuters

Byl pro vás článek přínosný?