Hlavní navigace

Důležité upozornění pro majitele SSD Intel G3. Ztrácejí se data!

15. 7. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nebývá až tak obvyklé, že by se Intelu něco nepovedlo. Ale když už se to stane, následky mohou být katastrofální. Po prvním letošním průšvihu s čipovými sadami Cougar Point B2 (P67, H67, etc.), kterým postupně odcházel řadič SATA 3 Gb/s se „proflákla“ chyba s disky Intel SSD 320 Series.

Intel SSD 320 Series 120 GB

I přes speciální záložní obvod u nich může, podle zkušeností několika uživatelů, dojít při nečekaném odpojení od napájení (výpadek proudu, tvrdý restart) k nezvratné ztrátě dat – disk změní svou kapacitu na 8 MB. Marc Prieur, z Hardware.fr, měl podobný problém už u Intelu X25-M a k obnovení funkčnosti mu pomohl reset disku příkazem Secure Erase. O data však nenávratně přišel.

Intel SSD 320 Series 120 GB firmware
Firmware 4PC10302 je součástí disků už od jejich vydání. Dočkáme se v dohledné době jeho aktualizace?

Intel přiznal problém na svém fóru a nabádá zákazníky, kterým se toto přihodilo, aby kontaktovali jeho reklamační oddělení, kde jim pomůže s vyřešením potíží. Všem majitelům třetí generace SSD Intel doporučujeme pravidelné zálohování a sledování stránek Intelu, zda vyšel nový firmware.

Osobně se domnívám, že za příčinou problémů stojí (podobně jako u SandForce SF-2200) rádoby úsporné funkce sběrnice SATA. Vypnout je můžete pomocí návodu uvedeného v posledním odstavci zde. Momentálně používám v testovací sestavě dvojici SSD Intel: 300GB Intel SSD 320 a 160GB Intel X25-M G2 a s žádnými problémy jsem se zatím nesetkal. Co si o problému myslíte vy?

Zdroj: Hardware.fr

Byl pro vás článek přínosný?