Hlavní navigace

Většina Čechů už ví o končícím DVB-T. Polovina domácností ale není připravena na DVB-T2

20. 11. 2019

Sdílet

Přesně za týden v Praze a Středočeském kraji zhasnou vysílače Cukrák a Žižkov šířící signál multiplexu 1 s kanály České televize. Do konce června 2020 je budou následovat i všechny ostatní vysílače DVB-T. Kampaň informující o přechodu na DVB-T2 vedou Ministerstvo průmyslu a obchodu spolu s Českou televizí, Českých rozhlasem a vysílateli (České radiokomunikace a Digital Broadcasting). Jak je účinná?

Agentura Nielsen Admosphere zpracovala pro MPO průzkum, z něhož vyplývá, že 92 % oslovených již o nutnosti přechodu na DVB-T2 slyšelo. Jen 55 % dotázaných ví, že přechodná fáze se odehrává letos a příští rok. Zbytek o datu netuší nebo podle nich změna proběhne v roce 2021.

TEST: AB CryptoBox 702T Mini ukazuje, že levný STB pro DVB-T2 nemusí být špatný

Televizor nebo set-top box podporující novou vysílací normu pak vlastní již 56 % respondentů, 34 % jich vybaveno ještě není a 10 % neví. Otázka přitom směřovala pouze na ty, kterých se přechod týká a nevyužívají jiný typ příjmu (satelit, kabelovka, internet).

Celkem 28 % dotázaných si myslí, že DVB-T2 přinese větší počet stanic, 39 % očekává lepší signál a 48 % pak vysílání v HD. Ani jedno přitom není garantováno. V plném HD rozlišení (1920 × 1080px) bude vysílat jen Česká televize. Stanice Primy, hlavní kanál Barrandova a Seznam Televize poběží v rozlišení 1440 × 1080 px. Nova ale zůstane v SD. Počet stanic se spíš nenavýší, protože zůstanou jen čtyři celoplošné multiplexy jako doposud, ale navíc zmizí regionální sítě. Signál se teoreticky zlepší, protože vývoj směřuje k jednofrekvenčním sítím, díky nimž anténa bude moc lovit příjem ze všech směrů bez vzájemného rušení.

PS: MPO nedávno spustilo stránce televizezadarmo.cz, kde uvádí důvody přechodu na DVB-T2, jeho výhody i podmínky příjmu.

Zdroj: MPO

Byl pro vás článek přínosný?