Hlavní navigace

Přicházejí DVB-T2 set-top boxy pro seniory. Mají druhý ovladač

11. 3. 2020

Sdílet

V Česku právě vrcholí přechod z televizní normy DVB-T na DVB-T2. Pro uživatele starších přijímačů to znamená nákup nových televizorů, případně set-top boxů, díky nimž budou moci programy sledovat i na stávající obrazovce. Před Vánocemi nebyly set-top boxy k sehnání, teď už jsou jich zase plné sklady. A dokonce přicházejí i zvláštní, tzv. seniorské modely.

Jde o krabičky, které se prodávaly již dřív, ale nově mají v balení ještě druhý dálkový ovladač. Má větší rozměry, ale zároveň méně tlačítek. Jen ta základní jako ciferník, vypínač, změnu hlasitosti/programů, otevření EPG apod. Mají pomoci seniorům (nebo obecně lidem se špatným zrakem) či méně technicky znalým, kteří mohou omylem stisknout tlačítko a upravit nějaké nastavení. Se seniorským ovladačem tohle nehrozí.

Po letmých zkušenostech s Teslou Senior T2 musím říct, že jde o výborné řešení, z něhož by si mohli vzít příklad i výrobci televizorů. Ti totiž jdou z extrému do extrému. Buď mají obří ovladače s desítkami čudlíků, nebo naopak tzv. chytré/magické/super ovladače, na kterých zase nejsou ani ta čísla. I pro ně ale existuje vysvobození. V českých obchodech lze koupit seniorský univerzální (programovatelný) ovladač Seki Grande (někdy je pod jménem Alien Plus), který má rovněž jen základní sadu tlačítek.

Seniorské ovladače jsou mimochodem u všech dostupných značek jako Tesla, Gogen, Maxxo nebo Mascom stejné nebo hodně podobné. Samotné set-top boxy už se ale svým uživatelským prostředím a výbavou pochopitelně liší.

Seniorské set-top boxy a ovladače

Byl pro vás článek přínosný?