Hlavní navigace

Objevily se fotky dvojčipového Radeonu RX 570 X2, vznikl zdá se tajně pro těžaře

14. 8. 2021

Sdílet

Zdroj: saraba1st.com
Vliv kryptobubliny je nebo byl ještě větší, než si myslíme: kvůli těžařům tajně vznikaly neveřejné modely karet, kterých jsme vůbec nevěděli.

Že se na tzv. těžbu tzv. kryptoměn hodně používaly a pořád používají grafické karty Radeon RX 580 a zejména RX 570 s GPU Polaris, je asi známá věc. Jde to ale mnohem dál: vypadá to, že v jednu chvíli některý výrobce karet, patrně Sapphire, vyrobil pro tento byznys dokonce úplně speciální kartu se dvěma ořezanými čipy Polaris 10 – takový Radeon RX 570 X2, který jinak nikdy neexistoval.

Výrobci grafik se ke svým kartám určeným pro těžbu prý moc nechtějí hlásit, což je zdá se i případ tohoto Radeonu. Jeho fotografie se objevily na internetu na stránce saraba1st, ale nevypadá to, že by výrobce – kterým je patrně Sapphire – tento model měl někde uvedený na svém webu. Předpokládáme, že ale nejde o vzorek úplně nové připravované karty, která ještě neměla příležitost vyjít, vzhledem k tomu, že je založená ještě na GPU Polaris. I když v dnešním absurdním světě těžko říct. Uživatel, které fotografie ukázal, k této kartě nic bližšího neříká, takže můžeme jen hádat.

Karta je složena ze dvou čipů Polaris 10 s 2048 shadery a 8 GB paměti GDDR5 na taktu 8400 MHz na jednom PCB, což je chlazeno dvěma axiálními ventilátory a pasivem s heatpipe. Karta má jen jeden obrazový výstup HDMI, což by měl být jasný doklad toho, že jde o těžební speciál a napájení dvěma osmipinovými konektory. Frekvence je uváděná 1150 MHz, což je méně než základní takt 1162 MHz a boost 1244 MHz, které AMD uvádí jako referenční parametry pro jednočipový Radeon RX 570.

Na těžbu ale ještě ukazuje jedna věc. Mezi fotkami, které byly publikovány, je i snímek zadní strany PCB – přední bohužel nemáme. Podle této fotky zcela chybí můstek PCI Express, který by rozděloval linky slotu PCI Express ×16 mezi dvě GPU. Tato součástka je na dvojčipových grafikách vždy přítomná, ale na fotce nejsou nikde vidět součástky, které by naznačovaly přítomnost můstku z druhé strany.

Toto také vylučuje, že by tato neobvyklá těžební karta byla prostě jen upravená verze Radeonu Pro Duo, který s čipy Polaris 10 kdysi také existoval. Ten totiž můstek PCI Express na PCB normálně má.

Vypadá to, jako by GPU byla jen tak připojená na jednotlivé linky slotu bez přepínače. Možná se karta spoléhá na to, že deska zajistí rozdělení sama pomocí funkce PCI Express bifurcation. Možná byly s těmito kartami používané nějaké speciální risery (kabelové prodlužky nebo adaptéry do slotu PCI Express) nebo desky. Je otázka, zda by se vám podařilo rozběhnout CrossFire pro hraní her, pokud byste to zkoušeli.

Že jde o kartu od Sapphire, neindikuje na první pohled nic, na chladiči ani PCB není logo výrobce. Ovšem dá se nalézt na pouzdru jedné cívky pod chladičem. Za předpokladu, že třeba v Číně nepoužili recyklované součástky, tedy asi jde dílo této značky, byť se k němu firma moc nehlásí.

Galerie: Radeon RX 570 ×2 s dvěma čipy Polaris se 2048 shadery pro těžbu kryptoměn

Zda jde o kartu, která byla už v minulosti k dispozici pod pultem pro velkotěžaře schopné si zaplatit speciální karty přímo u výrobce, nebo o vzorek produktu, který pak byl zrušen a nepřišel na trh, nebo jde naopak o vzorek karty, která se teď na trh chystá (a tedy by ještě veřejně být vydána mohla být), to nevíme.

Zdroje: saraba1st.com, VideoCardz

Byl pro vás článek přínosný?