Hlavní navigace

Dvořák ušetřil operátorům miliardy, míní „málem radní“ Robert Pelikán

13. 3. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce
Roberta Pelikána

loni navrhoval ministr Kuba jako možného člena Rady ČTÚ. Nakonec se jím nestal, údajně kvůli nevoli Miroslava Kalouska, jenž byl na Pelikánově blogu často kritizován, stejně jako celá vláda. A právě právník zabývající se hospodářskou soutěží nově kritizuje i postup ČTÚ, potažmo jejího předsedy Dvořáka, kvůli zrušení aukce kmitočtů. Zajímavý je fakt, že jeho názor sdílí i Ondřej Malý, bývalý novinář a dnes jeden z pěti členů Rady ČTÚ.

Pelikán reaguje na oficiální vysvětlení, proč Dvořák aukci zrušil, i jeho následný rozhovor pro Hospodářské noviny. Předseda Úřadu stále opakuje, že cílem aukce nebyl zisk, ale rychlé rozšiřování nových sítí, a že dražší frekvence (cena 20 miliard a stále rostla) by lidé poznali ve svých peněženkách, protože by operátoři dražbu kompenzovali v koncových cenách za služby.

Toto odůvodnění jsem už kritizoval ve svém komentáři. Operátoři šli do aukce s tím, že určitě měli stanoveny maximální částky, které jsou ochotni zaplatit, aby se jim investice ještě někdy vrátila. To tvrdí i Pelikán. „Účastníci aukce se dozajista aukce neúčastnili v sebevražedném úmyslu ony utopené náklady doopravdy utopit, tedy prodělat. A to znamená, že jsou přesvědčeni, že jim trh v budoucnu dovolí realizovat zisk i v případě, že na frekvence vynaloží oněch nejméně 20 miliard. A to znamená, že pokud v opakované aukci získají frekvence levněji, rozdíl nepocítí spotřebitelé v nižších cenách, ale operátoři ve vyšších ziscích.

Dále zmiňuje, že vztah mezi investicemi do frekvencí a koncovou cenou služeb není přímočarý, ale jde o výslednici soutěže a střetu nabídkové a poptávkové křivky. „Ať už tedy operátoři zaplatí v aukci za frekvence jakoukoliv cenu, cenu výsledných služeb to neovlivní. Tu ovlivní jen úroveň soutěže na trhu. A bude-li tato soutěž neefektivní, má ČTÚ možnost cenu regulovat, přičemž do výpočtu regulované ceny utopené náklady opět nevstupují,“ doplňuje Pelikán.

Výsledkem zrušení aukce ze strany Dvořáka tedy způsobí roční odklad budování nových sítí a méně peněz do státního rozpočtu (Dvořák uvažuje o výsledné ceně okolo 12 miliard). Zároveň na trh rychle nevstoupí nový operátor, takže ani nedojde k výraznějšímu snížení stávajících koncových cen.

Byl pro vás článek přínosný?