Hlavní navigace

Dvoujádrové Phenomy nebudou

10. 6. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Mezi uživateli se o tom spekulovalo dlouho, nyní přichází jakési potvrzení z HKEPC, který se odvolává na zdroje mezi tchajwanskými výrobci základních desek. Přestože v původních roadmapách figuroval procesor s kódovým označením Kuma, což mělo být dvoujádro se všemi vymoženostmi architektury K10 (HyperTransport 3.0, L3 cache), podle všeho byl tento čip nakonec zrušen.

A popravdě, překvapuje tato zpráva někoho? AMD se na jádře Agena (čtyřjádrový Phenom) nedaří dosáhnout taktů vyšších než 2,5 GHz a pokud by stejným stropem trpěla i dvoujádra, jen stěží by to stačilo na překonání Athlonu 64 X2 6400+, který pracuje na 3,2 GHz. Kromě toho, AMD proti dvoujádrům od Intelu nasadilo tříjádrové Phenomy X3 a při cenách, za jaké se tyto procesory prodávají, by se AMD s novým dual-core nevyhl problém soupeření dvou vlastních produktů.

AMD muselo změnit své plány i v high-endu. Původně se počítalo s Phenomy řady FX, kde série FX-80 měla být určena do jednoprocesorových sestav a řada FX-90 měla navázat na Athlony 64 řady FX-70 pro dvouprocesorovou platformu 4×4 (QuadFX). Jenže Phenom 9950, který ještě není dostupný, má při svém taktu 2,6 GHz už příliš vysokou spotřebu (TDP je stanoveno na 140 W) a na modely označené písmenky FX už jádro Agena nemá rezervy.

Jediným novým dvoujádrem od AMD tedy zůstává mobilní Griffin, který je křížencem mezi architekturami K8 a K10. V desktopu se ho ale zřejmě nedočkáme, neboť všechna vylepšení se týkají řízení spotřeby a nikoliv výkonu, který současné nabídce AMD tak akutně chybí.

Zdroj: HKEPC (Google překlad)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku