Hlavní navigace

Dycky Most! Jak vypadá na Google mapách Severka, autoopravna Juliš nebo Luďanův dům?

9. 2. 2019

Sdílet

Pokud máte rádi seriál Most, můžete si s pomocí map Googlu i Seznamu projít skutečné lokace. Seriál totiž odpovídá realitě celkem přesně a protože Most není zase tak velký, dají se s trochou hledání seriálová místa najít.

Severka je skutečně Severka, Luďkova bývalá práce je skutečný výrobní podnik a bordel v Litvínově … je bordel v Litvínově. Ale co jsou podle Čočkina „SSD karty z foťáků“, to si troufám jen tipovat :).

Luďanův dům se nachází na ulici Jožky Jabůrkové 5 v té části Mostu, kde jsou celkem pěkné domky. V reálu dům patří jedné paní a celý pozemek i s garáží má pěkných 445 m². Překvapivě mi nalezení téhle nemovitosti trvalo nejdéle.

1 Luďanuv dům 2 Luďanuv dům 2 (foto: ČT)

Do hospody Severka je to odtud pěšky 20 minut a po cestě se nachází skutečně přesně ta trafika, ve které se Čočkin snaží udat elektronické cigarety. Stylově hned před 8. základní školou.

Severka je skutečná restaurace, respektive samoobslužná jídelna, kde točí Braník a Staropramen nefiltr. Tuzemák tam stojí 25 Kč. Přestože podle seriálu teď mají rozbitý mrazák, obědy i rozváží.

Ale pozor, k výkupně zvířat pana Marcela „Jamieho Olivera“ je to odsud pěšky jen pět minut. Výkupna se nachází za nákupním centrem Rozkvět u nájezdové rampy, v ulici Ve dvoře.

Zato Luďanova bývalá práce je pěkně daleko. Směrem na Litvínov u obce Kopisty stojí skutečná fabrika firmy Forteq. V seriálu posílali měchy do Boleslavi, v realitě vyrábí plastové díly pro autoprůmysl. Jezdí odtud tramvajová linka, která jinak spojuje Most s Litvínovem.

Dílna a nově i myčka pana Juliše je na opačné, jižní straně města. Ve skutečnosti jde o autoopravnu pana Vladimíra Pelešky, kde myčku ve skutečnosti nemají.

Kousek odtud mají sídlo technické služby Most, kde pracuje Franta a nyní i Luďan. Jezdí odtud i do Chánova.

Cikán Franta bydlí na třídě Budovatelů naproti Kauflandu a má to docela blízko ke kostelu…

…který je od roku 1975 přesunutý z centra zničeného starého Mostu a schválně otočený na špatnou světovou stranu. Stojí za železnicí vlastně úplně mimo město.

Když Luďka vyhodí ze Severky, jde ke Kalendům, což má taky pěkně z ruky (pěšky půl hodiny). V reálu jde o restauraci Sputnik na ulici Jana Kubelíka, kde nečepují smyšlené pivo Hněvan, který se nedá pít, ale podle dostupných fotografií zřejmě Staropramen.

Bordel pana Romana není v Mostě, ale v Litvínově a jde o skutečný noční klub jménem Citore. Jak mají uvedeno na webu, stále zde probíhá nábor společnic z důvodu „střídání nových tváří“. Ale to už jsme z Mostu trochu odbočili. Každopádně scény jsou natáčené přímo v tomto podniku.

11 Noční podnik Noční podnik

Zastavárna je také skutečné místo se stejným účelem. V Mostě se nachází přímo na nádraží.

Chánov je několik paneláků odříznutých dálnicí z jedné strany a železnicí z druhé. Technické služby Mostu sem pro popelnice normálně zajíždějí.

Nový záchod hledá Luděk na skládce. Je odtud hezký pohled na chladící věže elektrárny, takže se dá dovodit, že půjde o skládku společnosti Celio. Čočkin zde říká, že tu „těží data, sbírá SSD karty z foťáků a harddisky z laptopů“. To nás docela zaujalo :).

Výletní místo na Hněvíně je skutečný hrad Hněvín. Podle něj se zřejmě jmenuje smyšlené mostecké pivo Hněvan a opravdu zde vede křížová cesta. Ne ovšem do kopce, ale jen podél ulice Jana Žižky.

Interaktivní mapu si můžete prohlédnout zde. Most se dá sledovat ze záznamu na iVysílání, nebo u zpětného vysílání internetových televizí.

 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.