Hlavní navigace

Herní předplatné EA Access zamíří na další platformu. Bude to PS4, nebo Switch

Sdílet

Dnes existuje předplatné na všechno možné, v herním byznysu tuhle cestičku jako první prošlapávalo vydavatelství Electronic Arts. To před pěti lety, v srpnu 2014, uvedlo na Xboxu One službu EA Access. Za nevelký měsíční poplatek dostali hráči přístup k archivu her, aniž by je museli kupovat zvlášť.

EA tehdy jednalo i se Sony, protože chtělo službu nabídnout i na PlayStationu 4. Japonci to ale nedovolili. Zástupci firmy tehdy sdělili Game Informeru, že služby by prý pro hráče na PS4 neměla dobrou hodnotu. Mělo to souvislost s předplatným PlayStation Plus, které rychle nabývalo na popularitě a Sony nepovažovalo za moudré, kdyby hráči měli pravidelně platit další paušál.

Za oněch pět let k dohodě stále nedošlo. EA Access tak rostl jen na Xboxu Onu. V současnosti za 99 Kč měsíčně nebo 599 Kč ročně otevírá přístup k 60 hrám. (Sportovní série ale knihovnu „uměle nafukují“, protože kdo bude hrát Fifu 14, když je tam i Fifa 18.) Díky EA Access hráči dostanou i 10% slevy na nákup her a přednostní přístup k vyzkoušení novinek.

Obdobná služba v roce 2014 zamířila i na PC pod názvem Origin Access. Ta se loni dočkala vyššího tarifu Access Premier, díky kterému se hráči dostanou také k úplným novinkám, nejen výběhovým titulům.

Access pro PS4, Switch nebo mobily?

Šéf EA Andrew Wilson během konferenčního hovoru při sdělování finančních výsledků za třetí čtvrtletí fiskálního roku 2019 oznámil (zde přepis v PDF), že chtějí Access rozšířit i na další velkou platformu.

Myslíme si, že kombinace předplatného a streamování změní budoucnost hraní a my jsme pro tuto evoluci dobře připravení. Nedávno jsme PC hráčům otevřeli vyšší formu předplatného a v následujícím roce máme v plánu dostat předplatné i na další významnou platformu. Pro fiskální rok 2020 máme připraveného spoustu obsahu a těšíme se, že se prostřednictvím předplatného dostane k více hráčům na více platformách,“ řekl Wilson.

Bližší detaily neznáme, ale ze sdělení můžeme rozkódovat, že EA Access se na další platformě neobjeví dřív než v dubnu 2019, kdy firmě začíná účetní rok 2020. O kterou platformu půjde, můžeme jen spekulovat. Fakticky to může cokoliv, na čem se dnes hraje, EA ostatně vyvíjí tituly i pro mobily.

Teoreticky můžeme odepsat Switch, protože tam má jen tři hry (Fe, Fifa 18 a 19). Na mobilech má převážně free to play tituly, tam by předplatné rovněž nedávalo velký smysl. Hráči by ale ocenili vyšší tarif Premier i na Xboxu, protože dnes je dostupný jen na PC. Vylučovací metodou by ale „další významnou platformou“ měl být PlayStation 4. Před lety bylo Sony proti, dnes ale hry za předplatné nabízí také (viz nový PS Now). V minulosti se Japonci odmítavě stavěli i ke crossplatformnímu multiplayeru, ale dnes už jej povolují či tolerují.

Jenže Wilson v první větě mluví i o streamování a tady se situace zamotává. EA má se stremováním velké plány (vzpomeňte na Project Atlas) a díky němu a předplatnému by firma mohla přinést AAA hry i na onen Switch nebo mobily. Nezbývá tedy než počkat, než EA službu konečně oznámí.

Byl pro vás článek přínosný?