Hlavní navigace

eBay a PayPal chtějí růst samostatně. Příští rok se rozdělí na dvě společnosti

1. 10. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Po 12 letech společného soužití dojde k rozdělení eBaye a PayPalu na dvě samostatné společnosti. Rozhodla o tom rada společnosti, která podlehla tlaku akcionářů, jenž tento krok čekali už dávno. Jednotlivě mohou firmy ještě vyrůst, což platí zvlášť pro PayPal, který bude chtít nalákat ostatní online obchody, které se dosud bály těsného spojení s eBayem.

K rozdělení by mělo dojít v druhé polovině roku 2015. Na split budou dohlížet současný prezident a výkonný ředitel eBay Inc. John Donahoe a finanční ředitel firmy Bob Swan. Nový výkonným ředitelem odděleného eBaye se stane Devin Wenig, současný prezident eBay Marketplaces. Výkonným ředitelem a prezidentem PayPalu bude Dan Schulman, který tam přijde z karetní společnosti American Express.

 

eBay byl založen v roce 1995 a během internetové dotcom bubliny se z něj stala největší aukční síň. PayPal je jen o tři roky mladší, firma se od začátku snažila zacelit díru na trhu, kterou představovaly online platby, které ve velkém používalo i eBay. V roce 2002 tedy došlo k logickému sjednocení. eBay zaplatilo 1,5 miliardy a PayPal kompletně pohltilo.

eBay ročně utrží asi 10 miliard dolarů. Do aukcí se každý měsíc zapojí 149 milionů uživatelů, kteří si mohou vybrat z více než 700 milionů položek. Tři čtvrtiny prodaného zboží je přitom nové. PayPal si meziročně polepšil o 19 % a za posledních 12 měsíců utržil 7,2 miliardy. Tuto online peněženku využívá 152 milionů lidí v 203 zemích a ve 26 měnách.

Zdroj: eBay

Byl pro vás článek přínosný?