Hlavní navigace

ECS chystá silnětší verzi pasivního mini PC Liva. Unikly specifikace i fotky

12. 12. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na trh minipočítačů vrhla letos firma ECS krabičku Liva založenou na dvoujádrovém Celeronu N2806. Ta byla skutečně malá, ale také hodně omezená. Nyní ovšem firma k tomuto modelu chystá většího sourozence, v kterém by už mohl být prostor pro lepší výbavu či silnější procesor. Novinka se bude jmenovat Liva X a víme o ní díky tomu, že ji firma předčasně ukázala na svém webu. Stránka už stihla zmizet, zaznamenal ji ale web FanlessTech, díky kterému máme popis přístroje i fotografie.

Stroj Liva X bude stejně jako předchůdce chlazen pasivně. Jelikož nepoužívá pevný disk (zřejmě na něj není místo ani jako na volitelné příslušenství), měl by tento minipočítač být zcela tichý. Tedy pokud mu nebude bzučet napájení. Šasi ale nyní bude podstatně větší, měřit má 13,5 × 8,3 × 4,0 cm.

ECS Liva X

Stroj bude založen na procesoru Intel rodiny Bay Trail, a to údajně buď v netbookové variantě M, nebo embedded verzi I (ECS tedy očividně nepočítá jen se spotřebitelským trhem). Oficiální stránky před stažením údajně hovořily o frekvenci 2,25 GHz, ale také o „64bitovém dvoujádrovém výkonu“. Z toho by asi vyplývalo použití modelu Celeron N2808 (základní takt 1,58 GHz, turbo 2,25 GHz, dvě jádra, TDP 4,5 W), i když nějaké čtyřjádro bychom pochopitelně viděli raději. Chladič je mnohem větší než drobný kousek hliníku u původního Liva a pokrývá celou jednu stranu PCB. Prostor pro zvýšení TDP by zde tedy byl a ani teploty by snad nemusely být příliš hrozné.

ECS Liva X

Liva X má mít buď 2 nebo 4 GB paměti DDR3L, neznamená to ale, že bude vyměnitelná. Bohužel to vypadá spíš naopak, pokud si totiž zvednete jas, jsou na fotce otevřeného šasi vidět čipy DRAM napájené na desku. Také úložiště bude fixního typu eMMC, a to v kapacitě 32 nebo 64 GB, uvnitř by ale měl být i slot mSATA pro rozšíření. O čtečce paměťových karet naopak kupodivu není zmínka. V slotu (mini PCI Express) bude osazen také bezdrátový modul podporující Wi-Fi 802.11n a Bluetooth 4.0. Krabička by jinak měla mít i gigabitový Ethernet. Obrazové výstupy jsou HDMI a analogový D-Sub. USB budou zřejmě tři na čelním panelu, z čehož jedno bude typu 3.0.

 

ECS bude zřejmě tuto krabičku ukazovat na CES v lednu (januári) a asi by zde mohlo proběhnout i oficiální uvedení. Modelů bude nepochybně vícero. Nejlevnější bude zřejmě spojovat 2GB paměť s 32GB úložištěm a oním dvoujádrovým Celeronem N2808. Vyšší verze pak nejspíš bude mít 4 GB paměti, 64GB úložiště a (držme palce) snad i ten čtyřjádrový SoC. Verze s čipy Bay Trail-I pro průmyslový trh může vypadat zase jinak, ta ale asi v běžném prodeji nebude.

ECS Liva X

Zdroje: FanlessTech, The Tech Report

Byl pro vás článek přínosný?