Hlavní navigace

ECS ukázalo miniaturní PC Liva. Díky procesoru Atom je opravdu malé a levné

29. 3. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Za jeden z trendů posledních měsíců a let je bez uzardění možné označit zmenšování počítačů. Intel prosazuje nový formát NUC, Gigabyte nabízí sérii Brix, ostatní výrobci se začali více zajímat o formát mini-ITX. Kousek koláče by si ráda ukrojila také čínská společnost Elitegroup Computer Systems, kterou možná znáte z dřívějších dob jako výrobce levných základních desek (v současné době se její produkty do ČR bohužel nevozí).

Jméno Liva je syntetická zkomolenina anglického slova life (život) a španělského viva (žití). Základem je procesor Intel Atom z řady Bay Trail-M (architektura Silvermont), díky tomu si Liva vystačí s pasivním chlazením. Počítač má 2 GB operační paměti DDR3L a 32 GB pevné paměti připojené na rozhraní eMMC. Rozměry zařízení činí 118 × 70 × 56 mm, Liva má tedy podobný půdorys jako smartphone s čtyřpalcovým displejem. Kromě malých rozměrů chce ECS bojovat hlavně cenou. Japonský server PC Watch uvádí, že Liva by měla stát okolo 18 000 jenů, což odpovídá 3500 Kč (a něco přes 4200 Kč, připočteme-li DPH).

 

 

Možnosti rozšíření jsou však velice omezené. Na zadním panelu najdete všehovšudy dva porty USB (2.0 a 3.0), výstup HDMI, výstup VGA D-Sub a port gigabitového Ethernetu. Je tam také konektor microUSB, ten však slouží pouze pro napájení. To je vlastně docela šikovný nápad a ECS předvádělo novinářům, kterak se Liva dokáže napájet z cestovního akumulátoru pro nabíjení mobilních telefonů a jiné elektroniky. Neznamená to však, že byste počítač mohli napájet jakoukoliv nabíječkou pro mobilní telefon – většina z nich totiž nebude schopna dodat dostatečně vysoký proud a zničí se (dodávaný adaptér má 3 A, na předváděčce použitý akumulátor měl 2,1 A).

Na zadní straně základní desky je slot M.2 (miniPCIe), do nějž teoreticky můžete osadit přídavné SSD, standardně je ale s Livou dodáván adaptér Wi-Fi (a/b/g/n) a Bluetooth 4.0. Nabídku konektorů pak uzavírá 3,5mm jack pro sluchátka či reproduktory na předním panelu. Použitý zvukový kodek Realtek ALC282 podporuje pouze dva kanály, na prostorový zvuk tak můžete zapomenout.

 

Počítač ECS Liva bude dodáván jako stavebnice základní desky (ECS BAT-MINI), plastové krabičky (mimochodem, chystá se i varianta v bílé barvě), bezdrátové karty s anténami a napájecího adaptéru. A jak vám asi napověděla nízká cena, operační systém nebude součástí balení. Pokud vás produkt zaujal, zamiřte na PC Watch, kde najdete řadu dalších fotografií z prezentace, a doufejte, že se ECS zase někdy objeví v českých obchodech.

Zdroj: FanlessTech via PC Watch

Byl pro vás článek přínosný?