Hlavní navigace

„Chredge“ prorazil také do Windows 7 a Windows 8.1. Zatím jen varianta Canary

20. 6. 2019

Sdílet

Co slíbil, to Microsoft dodržel. Nový prohlížeč už můžete oficiálně testovat i ve starších vydáních Windows.

Dosud bylo možné si nový prohlížeč od Microsoftu vyzkoušet pouze ve Windows 10, případně s určitým odstupem v macOS. Nabídka podporovaných systémů se ale opět rozšířila a nutno podotknout, že už bylo na čase. Edge postavený na Chromiu se oficiálně dostává do Windows 7Windows 8.1.

Technicky vzato Microsoft zmiňuje rovněž Windows 8, čímž tedy myslí první vydání Osmiček, zcela mi ale uniká důvod. Podpora tohoto vydání totiž skončila v lednu 2016. Buď jak buď, ve starších vydáních Windows je „Chredge“ dostupný zatím pouze v rámci kanálu Canary. V něm se nachází raná sestavení, která mohou být plná chyb. Každý den firma produkuje nové. Varianta Developer prý bude brzy.

V Sedmičkách a Osmičkách by Edge neměl být nijak ochuzený. Chromium zde ostatně funguje dobře, takže k výrazným omezením není důvod. A proč už bylo na čase? Oficiální podpora Windows 7 se chýlí ke konci, zbývá půl roku. Tímto tempem Microsoft ostré vydání Edge uvolní až na samém chvostu životnosti Sedmiček. Velké firmy však stále budou moct až tři další roky využívat placené podpory. Domnívám se, že právě na ně Microsoft s Edgem cílí. Nabídne v něm ostatně i režim Internet Exploreru.

Aktuálně platí, že Edge pro Sedmičky a Osmičky zatěžuje několik známých problémů. Například v něm nefunguje tmavý režim zobrazení. Prohlížeč si v případě zájmu stáhnete z webu www.microsoftedgeinsider.com.

Zdroj: Microsoft Edge Blog

Byl pro vás článek přínosný?