Hlavní navigace

Edge postavený na Chromiu přehraje video z Netflixu i ve full HD a 4K

4. 4. 2019

Sdílet

Pokud chcete na počítači s Windows sledovat Netflix v prohlížeči a v rozlišení full HD, musíte si ho pustit buď v Edgi, nebo v Internet Exploreru. V případě macOS lze využít Safari, full HD je pak dostupné ještě ve Chrome OS. Pro 4K je striktně vyžadován Edge, ovšem ani nároky na hardware nejsou nízké (o HDR se raději nezmiňuji).

Omezení na rozlišení 720p v některých prohlížečích se ukázalo být umělé, a tak ho ve Chromu a Firefoxu lze obejít doplňkem. Tím získáte možnost streamovat pořady z Netflixu až ve full HD. Jak si všiml DooMLerD na Redditu, nový Edge postavený na Chromiu obsahuje dvě experimentální předvolby, které by měly zajistit, že v prohlížeči bude možné streamovat z Netflixu nebo jiných služeb ve full HD či 4K.

Čtěte také: 6 tipů pro sledování pořadů na Netflixu v maximální kvalitě

Co je k přehrávání chráněného videa potřeba? Za prvé DRM v podobě WideVinu, za druhé opět DRM v podobě PlayReady. Právě ochrany jsou typickým prvkem, proč video nelze přehrát, ačkoli video jako takové prohlížeč běžně zvládne zpracovat. Zatímco WideVine je standardní součást Chromu (stojí za ním Google), PlayReady nikoli. Jde o technologii vyvinutou Microsoftem, což leccos vysvětluje. Právě ona v IE a Edgi zpřístupňuje rozlišení full HD a 4K.

„Edgium“ již experimentálně podporuje ochrannou technologii PlayReady „Edgium“ již experimentálně podporuje ochrannou technologii PlayReady

Proto nepřekvapí, že Redmondští technologii PlayReady implementují také do svého prohlížeče s novým podvozkem, ale starý názvem. Zatím není jasné, jestli ji Edge postavený na Chromiu bude mít zapnutou hned od začátku. Do konce testování ovšem zbývají měsíce, takže je možné, že se z experimentální podpory stane podpora oficiální.

Tím by Microsoft zachoval kontinuitu v linii svých prohlížečů, což by bylo logické a žádoucí. Také to berte tak, že prohlížeč je stále ve vývoji a k oficiálnímu vyjádření Microsoftu nedošlo. nakonec může být všechno jinak, i když je to krajně nepravděpodobné.

Byl pro vás článek přínosný?