Hlavní navigace

Microsoft má po mnoha letech opět prohlížeč pro macOS. Zkuste Edge Canary

20. 5. 2019

Sdílet

Kdo chce, může se zapojit do testování nového Edge, které bylo oficiálně zahájeno. Aktuálně jsou k dispozici kanály Dev a Canary, a to jen pro Windows 10.

Oživeno dne 20. 5. 2019

Používáte nikoli Windows, ale macOS? I vy si už můžete nový Edge vyzkoušet. Mimochodem, je to historický okamžik, protože pro jablečnou počítačovou platformu Microsoft svůj prohlížeč vydal naposledy v roce 2003. Jako první je na platformě dostupný Edge Canary.

Vzhledově je prohlížeč podobný variantě pro Windows, byť se macOSu snaží přizpůsobit. Jistá specialita spočívá v tom, že Edge podporuje laptopy s tzv. touch barem. Pomocí něj se rychle přepnete mezi otevřenými panely. Při sledování videa doteková lišta zase hostuje prvky pro ovládání přehrávání apod.

Oživeno dne 23. 4. 2019

Jestliže v prvních dnech byla dostupná jen 64bitová sestavení prohlížeče, tak od 18. dubna jsou k dispozici také 32bitová. Pro začátek v kanále Canary. Nový Edge si stáhnete z www.microsoftedgeinsider.com/download. Stále by však mě fungovat jen ve Windows 10. Microsoft na vývoj situace upozornil na Twitteru.

Původní článek ze dne 9. 4. 2019

Očekávalo se, že veřejné testování Edge postaveného na Chromiu začne začátkem roku. Nedávno jsme zaznamenali úniky neveřejných sestavení a teprve teď Microsoft veřejné testování oficiálně rozjíždí. Dosavadní uniklá sestavená nám prozradila, že ačkoli Edge ještě nemá nutně všechny funkce, kód jako takový je s ohledem na stav vývoje již stabilní, prohlížeč zkrátka fungoval bez výrazných potíží.

Jestli to bude platit také pro novější sestavení, to si teprve budeme muset vyzkoušet. Aspoň na ploše několika dní. Vyzkoušet si nový Edge můžete i vy. Prozatím je v rámci testování podporován jen Windows 10, ačkoli konečná škála podporovaných platforem bude o dost širší. Dojde i na Windows 7 nebo macOS.

Distribuční kanály nového Edge

Microsoft si s tím hlavu nelámal a rozhodl se převzít model vývoje a testování Googlu. Nabídne proto celkem čtyři různé kanály. Kromě stabilní verze půjde o kanály Beta, DevCanary. V první vlně jsou dostupné jen poslední dva zmíněné kanály. Microsoft zkrátka ještě dál nedospěl. Canary představuje kanál pro noční sestavení, nová vydání prohlížeče se v něm objeví denně. Aktuálně v něm najdete řadu 75.

Tip: První dojmy z Edge postaveného na Chromiu

Dev by již měl nabídnout produkt, jenž má o krok blíže k finalizaci, ačkoli i on může být ještě plný nepříjemných chyb. Aktualizován by měl být jednou týdně, aktuálně v něm sídlí řada 74. Testovací okruhům pak Redmondští říkají Microsoft Edge Insider Channels.

Je možné používat vedle sebe více testovacích kanálů, každá úroveň bude vybavena vlastní ikonou pro jednoznačné rozlišení aplikací. Instalace pak nemá vliv na současný stabilní Edge obsažený ve Windows 10. Maximálně mu seberete asociaci. V procesu vyhodnocování zralosti nových sestavení pro kanál Dev dopomáhají automatizované systémy. Ke sledovaným faktorům patří zejména výkon a stabilita. Není jasné, jestli budou stejné procesy zapojeny i pro další kanály, ačkoli se to nabízí.

Co dodat závěrem? K tomuto prohlížeči se ještě vrátíme. Prozatím mohu jen konstatovat, že stále ještě vypadá jako průnik Edge a Chromu, což by se mělo změnit. Microsoft sám tvrdí, že je zpětné vazbě otevřený. Testovací vydání si můžete stáhnout z www.microsoftedgeinsider.com.

Byl pro vás článek přínosný?