Hlavní navigace

Edimax WD-1000TR: existuje důvod pro bezdrát? (minirecenze)

7. 3. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Proč vlastně nejsou monitory taky bezdrátové, dalo by se zeptat. Možná proto, že je to drahé, možná proto, že je to zbytečné. Po HDMI kabelu totiž teče relativně hodně dat a takový full HD obraz by byl náročný na přenos. Přesto existují bezdrátové vysílače a přijímače HD signálu, jeden takový dělá například Edimax.

U zařízení s označením WD-1000TR se chlubí nekomprimovaným přenosem HD signálu, nulovým nastavováním a podporou jakéhokoliv zařízení s konektorem HDMI. Napadají mě pouze dvě cesty, kdy takový způsob přenosu využít. Streamovat film z notebooku na televizi, nebo streamovat film ze stolního počítače na televizi.

Parametry
Cena 3 999 Kč včetně DPH
Zapůjčil ABC Data
Edimax WD-1000TR
podporované rozlišení 1080p, 1080i, 720p, 576p, 480p
formát zvuku až 6 Mbps AC-3 a DTS
systémová odezva
vzdálenost přenosu až 10 metrů
pásmo přenosu 4,9–5,9 GHz
rozměry Vysílač: 82,6 x 84 x 38,9 mm | Přijímač: 181 x 145 x 33 mm
příslušenství 2× HDMI kabel, napájecí adaptéry

 

Zapojení vzduchem

Nebojte se, to větší zařízení – přijímač s rozměrným adaptérem – zůstane napevno u televize připojený přes HDMI. Musí být stále zapnutý, ale nevyžaduje žádné nastavení. Vedle zapínacího tlačítka lze přepínat režimy obrazu z 480p až do 1080p, přičemž nejlepší kvalitu detekoval Edimax automaticky. Takže opravdu se žádné nastavování nekonalo.

Edimax WD-1000TREdimax WD-1000TREdimax WD-1000TREdimax WD-1000TR

Na zadní straně najdete kromě HDMI ještě napájení a miniUSB konektor, ke kterému pasuje dodávaný kabel s AV kompozitními výstupy na druhém konci. Není ale důvod nepoužívat jen HDMI. Druhé menší zařízení je vysílač. Můžete jej připojit ke zdroji obrazového signálu přes HDMI kabel a napájen buď přes adaptér, nebo lépe přes USB z počítače. Adaptér má šikovně stejnou koncovku, takže pro oba typy napájení stačí jediný port.

Místo (druhého, třetího…) externího monitoru tedy zapojíte přes HDMI tuto krabičku, obraz se bezdrátově přenese na přijímač a objeví se na připojené televizi. Dosah činí až 10 metrů, což není příliš, ale kabel by přes překážky musel být ještě delší. Přenos videa je doprovázen blikáním modrou informační LED diodou, která může trochu rušit. Není ale problém otočil zařízení jinak.

1080p? U videa už problém

Přenos obrazu z Windows je samozřejmě bezproblémový, ale vyzkoušel jsem i náročná HD videa, se kterými si Edimax již zcela neporadil. Filmy v rozlišení 720p mu problém nedělají, ale některé náročnější 1080p se trochu trhaly. Milovníci nejčistšího obrazu stejně zůstanou u drátového přenosu přes HDMI s pozlacenými konektory.

Edimax WD-1000TR je dobrou pomůckou pro bezdrátové streamování obrazu na vzdálený monitor či televizi, kabel se všude natáhnout nedá a ty desetimetrové a delší stojí klidně několik set. Jenže stojí 4 000 Kč! a obdobná zařízení ostatních výrobců se také pohybují kolem této částky.

Pro jeho pořízení tak budete muset mít hodně dobrý důvod. Třeba k vysoko umístěnému projektoru by se toto zařízení dalo využít; ale omluvte mě – fandu drátových zařízení – a napiště do diskuze, k čemu byste zařízení využili vy, kdyby vám jej třeba dal někdo zadarmo?

Plusy / mínusy
bez nastavování cena
1080p rozměry
Hodnocení

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.