Hlavní navigace

Eee Note EA-800 a Eee Reader DR-900: černobílé a s dotykem

9. 12. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Asus se vytasil se dvěma e-čtečkami, které s trochou představivosti můžeme považovat za tablety. Jen místo displeje mají e-papír nebo nenáročné LCD v několika odstínech šedi, ale nechybí jim Wi-Fi, internet ani dotykový displej. Oba spadají do rodiny Eee, byť každý do jiné větve.

Asus Eee Reader DR900

Model DR900 je prezentován jako první dotyková 9" čtečka e-knih. Displejem není tradiční e-ink, ale EPD (Electro-Phoretic Display) od SiPixu. Vlastnosti jsou podobné, nízká spotřeba, udrží stav i při vypnutí apod. Podle videí na YouTube se mi však zdá, že má pomalejší reakce, resp. překreslování stránek (oproti Amazonu Kindle 3). Pokud u této technologie můžeme mluvit o rozlišení, Asus uvádí 1024 × 768 px. Dotyková plocha je kapacitní, potřebujete tedy prst nebo jiný vodivý objekt.

Asus Eee Reader DR900
Asus Eee Reader DR900, zdroj: Asus

Při rozměrech 222 × 161 × 10 mm má hmotnost 440 gramů, s volitelným 3G modulem ještě dalších 33. Ale v základu nechybí Wi-Fi 802.11 b/g, takže opravdu připomíná Kindle, i co se připojení týče. Eee Reader DR900 má vnitřní 2GB paměť rozšiřitelnou pomocí karet microSDHC. Kromě toho ještě na těle najdete microUSB a sluchátkový 3,5mm jack. V těle jsou integrovány stereo reproduktory.

DR900 podporuje formáty PDF, TXT, ePub, HTML, FB2, ZIP/CBZ (JPEG, GIF, PNG, BMP) a MP3. Z těch rozšířenějších chybí Mobi nebo PDB, takže s knížkou z Amazonu si neporadí. Ale běží na upraveném GNU/Linuxu, takže se některých rozšíření dočkáme možná časem. Prozatím má kromě čtecích funkcí ještě malování, audio přehrávač, slovník s 23 jazyky nebo internetový prohlížeč. Také umí knihy předčítat, ale zřejmě pouze v angličtině. Na obrázcích se zatím nikde neukázala softwarová dotyková klávesnice. Na psaní jsem při slabším překreslování opravdu zvědavý.

Reader se nabíjí pomocí adaptéru nebo počítače a konektoru microUSB, za čtyři hodiny by mělo být hotovo. Se zapnutou Wi-Fi vydrží asi čtyři dny, bez bezdrátových sítí dva týdny. Asus ale neuvádí, při jaké „zátěži“.

S čím výrobce opravdu boduje, je kožený obal v balení, jindy nebývá zvykem. V obchodech se objeví možná ještě před Vánocemi za 319 eur. U nás ale zřejmě až později.

Asus Eee Note EA-800

Eee Note je tak trochu jiný kalibr a statutu tablet má o něco blíže. Spíš se jedná o takový poznámkovač – rozměrnější PDA, které si pamatujeme ještě z 90. let. Osmipalcový displej má rozlišení 1024 × 768 px, zobrazí 64 odstínů šedi. Zřejmě se jedná o černobílé LCD, odpovídá tomu i slabší výdrž. Rozměry jsou 139 × 222 × 11 mm při hmotnosti 520 gramů.

Je rovněž dotykový, ale součástí je už přesnější stylus s 256 úrovněmi přítlaku a rozlišením 2540 dpi. Opět nechybí Wi-Fi 802.11 b/g, ale na variantu s 3G modulem už zapomeňte. EA-800 disponuje 4GB vnitřní pamětí a slotem pro karty microSDHC. Reproduktor už je pouze jeden, přibyl ale mikrofon. Protože se jedná o poznámkovač, můžete si úkoly také namluvit. A díky 2Mpx foťáku také vyfotit. I Eee Note se připojuje k microUSB a sluchátka k 3,5mm jacku.

Asus Eee Note EA800Asus Eee Note EA800, zdroj: Asus

Asus uvádí, že při nepřetržitém provozu (čtení a psaní) vydrží 13,5 hodiny (s vypnutou Wi-Fi) a 10 hodin se zapnutou sítí, v pohotovosti pak 10 dní.

Kromě toho funguje jako schopná čtečka formátů PDF a ePub, prohlédne obrázky JPEG, BMP, GIF a PNG a přehraje MP3. Prý podporuje txt, doc, docx, xls, xlsx, ppt a pptx, ale zřejmě jen při importu přes speciální software pro PC. Běží opět na linuxové distribuci, obsahuje slovník, prohlížeč a poznámky jsou synchronizovány s Evernote! To se Asusu opravdu povedlo.

V případě Eee Note EA-800 byl Asus odvážnější. Když přimhouříme oko, můžeme mluvit o černobílém iPadu s perem, kamerkou, v podstatě stejnou výdrží, ale bez dodatečného softwaru. Už se pomalu objevuje v našich obchodech za cenu okolo 6000 Kč. Za dvojnásobek máte iPad, za polovinu čínské tablety s Androidem. EA-800 připomíná staré Palmy, ale ve větším balení a se sítí. Má však takové zařízení šanci zaujmout? Kdyby se objevil portál se softwarem, kterým by šlo Eee Note dovybavit, věřím, že ano.

Výdrž by stačila na celý den přednášek. Kdyby byl nainstalován nějaký matematický software, mohli byste psát ručně složité vzorce a rovnice. Všechno tedy závisí na softwaru.

Byl pro vás článek přínosný?