Hlavní navigace

Eee PC - další novinky

26. 3. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Eee PC loni způsobil značný rozruch na poli notebooků. Původní model byl docela jednoduchý, letos se očekává spousta vylepšení. Asus totiž musí pořádně zapracovat, protože konkurence nespí a chystají vlastní řešení, se kterými si původní Eee PC nemůže rovnat.

Druhá generace mini-notebooků Asus Eee PC proto přinese dotykový displej. Ten bude dostupný v úhlopříčce 8,9". Potvrdil to samotný viceprezident společnosti Kevin Lin. Dokonce se spekuluje o přítomnosti GPS modulu, to však Lin nepotvrdil ani nevyvrátil. Malý notebook s dotykovým displejem a GPS by se mohl stát skvělým pomocníkem do auta. Snad výrobce bude prodávat i speciální stojan a adaptér, se kterým by navigace byla úplná. Nové modely budou dostupné zřejmě v květnu nebo červnu 2008. Cena bude stanovena na 500 USD.

Brzy tak budou v prodeji nové modely s 9" a 10" úhlopříčkou s vyšším rozlišením, operačním systémem Windows XP nebo speciální bambusové edice. O těch už jsme psali zde. Jenom bych rád dodal, že větší touchpad nových modelů umožní multi touch gesta, podobně jako nový MacBook Air.

Do budoucna se počítá s nasazením nových procesorů Intel Atom (Diamondville). Úsporné komponenty by měly zaručit osmihodinovou výdrž práce na baterie. Také se zřejmě rozšíří mobilní konektivita o WiMAX a HSPDA. Je otázkou, jestli tyhle všemožné vylepšení budou potřeba. Užitná hodnota se tím sice navýší, ale zároveň roste i cena a z původního malého notebooku pro chudé vyroste obyčejný malý notebook, které se už běžně prodávají dnes.

A-Data chce také využít popularity Asus Eee PC. Připravila speciální sérii USB klíčenek a SDHC paměťových karet, které mají dokonale ladit s notebookem. Osobně na tom nevidím nic zvláštního, bílý design by zrovna tak ladil s MacBookem od Applu. Příslušnost k Eee PC tak potvrzuje pouze natištěné logo.

Zdroj: Digitimes, A-Data

 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku