Hlavní navigace

Eelo bude čistý a bezpečný Android bez Googlu. Stojí za ním známý tvůrce

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jméno Gaëla Duvala jste už možná zaslechli, jde o francouzského vývojáře, který v roce 1998 vytvořil vlastní linuxovou distribuci Mandrake (později se z ní stala Mandriva). S ní už dnes nemá nic společného, přes deset let se věnuje společnosti Ulteo, která vyvíjí virtualizované desktopy umožňující spouštět programy z jiných operačních systémů (open source alternativa pro Citrix). Duval však znovu oslovuje i „běžné smrtelníky“.

Přes Kickstarter chce rozjet nový projekt Eelo. Založil stejnojmennou neziskovku, která chce nabídnout otevřený a bezpečný operační systém pro mobily. Pokračovat tam, kde skončil například Firefox OS. Duval ale systém postaví na Androidu, konkrétně LineageOS (dříve CyanogenMod).

Proč se tedy rovnou nespojí s komunitou kolem Lineage? Tvrdí, že pro zachování bezpečnosti je třeba provést rozsáhlou degooglizaci. LineageOS přímo počítá s tím, že na něm poběží Play Store a Play Services, což jsou proprietární služby Googlu. A Google je podle Duvala příliš nebezpečná společnost sledující všechny naše kroky.

Eelo bude v základu open source a bez ambicí sledovat vše, co uživatel dělá. Duval slibuje vlastní uživatelské prostředí, integraci bezpečného vyhledávače (například DuckDuckGo) a minimálně tříletou garanci aktualizací. Software třetích stran se má stahovat pomocí F-Droidu nebo APKPure.

V budoucnu by ale rád vytvořil vlastní obchod, aby do něj mohli vývojáři publikovat i komerční aplikace. Ty bez ekosystému Googlu zatím nepoběží. Duval chce také vytěsnit/nahradit všechny další závislosti na reklamě, analytice, polohových službách, cloudových notifikacích nebo volbě DNS, které si uzurpuje Google.

Prozatímním plánem je vytvořit pouze operační systém s širokou kompatibilitou (stejnou jako LineageOS). V budoucnu by ale Duval rád spolupracoval přímo s výrobci (například FairPhonem) či vytvořil vlastní smartphone. Vše se bude odvíjet od úspěšnosti kickstarterové kampaně.

Pro jako základní cílovou částku požadoval 25 000 eur. Nyní už má dvojnásobek. Pokud vybere 100 000 eur, rozšíří svůj tříčlenný tým, aby mohly práce probíhat rychleji. Po překonání 500 000 eur tým ještě zvětší a vytvoří i Eelo pro PC. Vlastní smartphone by byl reálný po vybrání alespoň dvou milionů.

Byl pro vás článek přínosný?