Hlavní navigace

EET může zabít drobné e-shopy. Byrokracii zavádí i tam, kde to není třeba

26. 9. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Expert Petr „Souki“ Soukup, který se zabývá tvorbou a implementací e-shopů, upozorňuje na další nedomyšlenosti elektronické evidence tržeb. V druhé vlně platící od 1. března 2017 budou muset EET používat velko- i maloobchody včetně e-shopů. A překvapivě budou muset platby vést v evidenci EET, přestože u nich zákazníci zaplatí bezhotovostně.

Elektronická evidence tržeb

Dle aktuálních pravidel budou mimo EET postaveny jen platby převodem. Do evidence ale zamíří platby kartou, na dobírku (hotově i kartou) a také platební transakce vedené přes prostředníky, jako je PayPal apod. Je to paradox, protože elektronická evidence tržeb měla vymýtit krácení daní u hotovostních plateb. Platby kartou už logicky evidované jsou u karetních společností i bank.

 

Petr Soukup tvrdí, že to přinese tolik zbytečné byrokracie, že drobní živnostníci se možná elektronického prodeje úplně vzdají. „Teď to může fungovat tak, že zákazník v neděli zaplatí objednávku a e-shop mu ji v pondělí zabalí, přiloží fakturu a pošle. S EET ale musí probíhat proces jinak – zákazník musí hned po platbě obdržet zálohovou fakturu a účtenku aby bylo co nahlásit do EET. Pokud pak v pondělí dojde k nějaké změně objednávky (výměna za dostupnější položku, upsell, ...), tak se musí provést opravné hlášení atd.

Ministerstvo financí podle Soukupa také prakticky zamezilo vzniku nástrojů třetích stran, které by za e-shopy napojení na EET vyřešily. Více v článku EET pro eshopy je postavené na hlavu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku