Hlavní navigace

Eizo EV2335W – výsledky s barevným profilem od výrobce

1. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

V recenzi 23" S-PLS Eizo FlexScan EV2335W jsem svou chybou monitoru uškodil ohledně toho, jak mu pomůže barevný profil od výrobce. Ten popisuje monitor docela přesně a aplikacím se správou barev umožňuje kupříkladu správné mapování na sRGB. Pokud by někoho zajímalo, co jsem to vyváděl, že se mi v původním testu povedlo naměřit jakoby nulový vliv ICC k EV2335W z webu Eiza, tak konkrétně v Blue Eye Pro jsem sice vnutil tento profil jako referenční, ale současně jsem jej neměl jako výchozí ve Správě barev Windows (a při druhém měření zase naopak) a u ChromaPure je to ještě složitější.

Zabudovaný generátor v ChromaPure (software, který používám pro novou sondu i1 Display 3 Pro) bohužel nepodporuje Správu barev Windows a ani mu není možné ICC monitoru nějak podstrčit. Nezbylo tedy než si zobrazit primární barvy v nějakém programu, který správu barev podporuje (použil jsem konkrétně Zoner Photo Studio) a takto se dopracovat ke správným výsledkům:

Tvůrci ChromaPure jsem o tomto nedostatku napsal a dostalo se mi promptní odpovědi, že se na věc podívá. Do ChromaPure by tak mohla přibýt docela užitečná funkce.

Poslední přetestovanou věcí se stala škála šedé. EV2335W má totiž nativně vyšší teplotu barev, což způsobí i vyšší odchylky na stupnici šedé (sRGB). Monitoru pomůže, pokud v OSD napevno nastavíte hodnotu 6500 K:

Nakonec jsem ještě vypracoval naše nově zavedené grafy gamutu pro EV2335W s barevným profilem od Eiza, a to jak CIE 1931, tak i CIE(LUV) 1976:

Pokud tedy škrtneme u EV2335W mínus týkající se přesnosti barev a dodaného barevného profilu, už moc nedostatků tomuto monitoru nezbývá. Nezapomeňte ale, že takové přesné mapování gamutu na sRGB dostanete jen v aplikacích se správou barev. Při úpravě fotografií tak povětšinou nebudete mít s nepřesnou modrou barvou problém, přehrávače filmů pak bohužel správu barev zpravidla nepodporují. Globální vynucení není (alespoň pod Windows) nic, na co byste se mohli spolehnout, naštěstí se ale odchylka týká jen té modré.

Byl pro vás článek přínosný?