Hlavní navigace

Eizo v září uvede dva grafické (CG246 a CX240) a jeden hráčský (FS2333) monitor

27. 8. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Eizo svoje novinky na český trh tak nějak pravidelně začne vrhat v září, uvedení na trh v Japonsku či třeba Velké Británii se už některé modely dočkaly dříve. Začátkem září by tedy měly být dostupné monitory Foris FS2333 a ColorGraphic CX240 a CG246. Na globálních stránkách Eiza už se můžete dočíst také o CS230, CX270 a CG276.

 

Začneme monitorem, který bude masám nejbližší – Foris FS2333. Řada Foris byla od svého vzniku zaměřena na hráče a u FS2333 tomu není jinak. Kromě toho, že 23" panel používá u Eiza tradičně dobře udělanou technologii OverDrive pro zlepšení odezvy, má několik dalších technologií, jež mají hráčům pomoci. S podobnými jste se mohli setkat třeba u BenQ XL2420T, ale co si budeme nalhávat: TN je TN a IPS je IPS.

 

Prozrazením použité matrice jsem se dostal k zajímavému faktu: třetí Foris a třetí typ matrice. FS2331 používal VA, FS2332 potom PLS. Takže do Forisu poprvé se svým panelem pronikla LG Display. Jestli už se jedná o letos uvedený LM230WF3, nebo některý starší e-IPS s W-LED, to zatím nevíme.

První „zázračnou“ technologií je Smart Insight (ilustrace na stránce FS2333 u Eiza). Díky němu má dojít k „prosvětlení“ tmavých částí scény tak, abyste v nich byli schopni rozeznat důležité detaily. Ale pozor, Eizo to nedělá sprostou úpravou gammy (za cenu nehezkých ztrát kontrastu), ale aplikuje všem příznivcům HDR dobře známou techniku tone mapping. Nějakou tu úpravu gama křívky si ale i Eizo v podobě technologie nazvané Power Gamma nechalo.

 

Druhou vychytávkou je Super-Resolution. Obrazový procesor Forisu analyzuje obraz, resp. míru šumu a rozmazání, pleťové barvy a text. V případě zapnutí technologie se potom pokusí obraz upravit k lepšímu. Ilustrace opět u Eiza. Eizo u FS2333 inzeruje takřka nulový input lag a nejrychlejší odezvu mezi IPS (3,4 ms). Oproti minulé generaci došlo také ke zlepšení (dříve skoro nulových) možností polohování a FS2333 můžete dokonce polohovat i výškově (rozsah 6 cm). K Forisu už tradičně patří dálkové ovládání, vstupy HDMI a podpora HW kalibrace se softwarem EasyPix. Začátkem září by měl monitor dorazit do redakce, takže jsme zvědavi.

Úplnou novinkou je potom ColorEdge CX240. Novinkou je jak použitý panel (IPS s podsvitem W-LED a současně pokrytím širokého gamutu (zhruba AdobeRGB) jsme tu ještě neměli), tak celá modelová  řada CX. Možná správně tipujete, že CX bude stát někde mezi SX a CG. Stejně jako všechny nové monitory z řady ColorEdge jsou i CX vybaveny integrovaným autokorekčním senzorem (to malé, co vidíte uprostřed horního okraje obrazovky), který umožňuje nejen kalibraci (u CG), ale také automatickou kontrolu (také u CX a CS).  

Abyste však mohli HW kalibraci a také tento senzor využít, potřebujete software ColorNavigator. Ten máte k dispozici u modelů CG automaticky, u CX si ho můžete dokopit za zhruba 4000 Kč. Další technologie jako třeba elektroniku podporující kompenzaci (ne)homogenity podsvícení (DUE) známé z vyšších řad Eizo u CX rovněž nechybí. Oproti dřívějším implementacím má nová DUE zvládat lépe i jiné hladiny barevných teplot než standardních 6500K.

DUE

Už jsem nakousnul, že premiéru si odbývá také letos uvedený panel od LG Display. Podle všeho by se mělo jednat o LM240WU9, tedy 24" AH-IPS s rozlišením 1920 × 1200, podsvitem W-LED a současně podporou širokého gamutu (AdobeRGB). LG jej začátkem roku oznámila na třetí čtvrtletí 2012, takže by to s CX240 zhruba sedělo. Označení AH-IPS je podle všeho jen vytváření dalšího termínu pro H-IPS. Ono Advanced před H-IPS mělo původně značit panely s vysokou hustotou pixelů nasazené v mobilním segmentu, zde se však jedná o celkem standardní rozteč.

CG246 gamut

ColorEdge CG246 se honosí schopností zpracovat všemožné videosignály na vstupu a emulovat spoustu barevných prostorů – kromě pre-pressu tak míří i do videostudií. Chystaný 27" sourozenec CG276 by se pak měl lišit zřejmě jen úhlopříčkou a rozlišením (2560 × 1440 vs. 1920 × 1200 px). Jako panel bude použit zřejmě taktéž letošní „AH-IPS“ LM270WQ3. To samé bude platit i pro rozdíly CX240 a CX270. U řady CG je integrovaný senzor nejen autokorekční, ale také kalibrační (u řad CX a CS umí jen nastavené hodnoty hlídat).

 

Zřejmě úplně nejlevnějším zástupcem nových ColorEdge se stane model CS230. Ten se zaměřuje na hobby grafiky a fotografy, pokrývá standardní gamut (sRGB), ale na druhou stranu nepřijdete o kompenzaci nerovnoměrnosti podsvitu (DUE), ani integrovaný kalibrační senzor. Aby vám k něčemu byl, musíte ale stejně jako u CX dokoupit ColorNavigator. Řady CX a CS mají právě díky možnosti dokoupení licence na ColorNavigator oslovit zatím nerozhodné uživatele grafických monitorů, kteří si při koupi ještě nejsou jisti, zda HW kalibraci budou potřebovat. 

 

Možnosti polohování jsou u všech ColorEdge (i FlexScan) vynikající, ani v tomto není CS230 ošizen. DisplayPort na vstupu podporuje 10 bitů na barevný kanál, na interním zpracování se podílí 16bitová LUT, tipoval bych ale, že obrazovka bude stále 6 bitů + FRC (pravděpodobně panel LG LM230WF3). CS230 je vybaven USB hubem (2+2 porty – s ColorNavigatorem můžete přepínat mezi dvěma počítači) a i k němu můžete dokoupit stínítko (hood).

 

 

Zdroje: TZ Eizo, Eizo.com

Byl pro vás článek přínosný?